• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

  Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

  GAIVOTAS

  Να’ μουν πουλί θαλασσινό
  να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


  Choose your language
  to translate

  Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

  καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

  ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

  θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

  -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

  Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

  όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

  μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

  Β.Π

 • free counters

  ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

 • Blog Stats

  • 864,236 hits
 • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

 • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

 • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

 • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

 • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

 • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

 • WWF

 • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

 • Αρχείο

 • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

 • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

 • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

  Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

  Το DNA του Ποιητή

  Μίνα Παπανικολάου

  “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
   
 • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

 • SYNC BLOGS

 • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 • Σώπασε…
  ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
  Σώπασε…
  ένας κάδος απορριμμάτων
  λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
  Σώπασε....
  Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
  Σώπασε…
  Δεν έχω πια λέξεις.
  Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
  και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΝΕR' S TATTOO

  ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

  Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

  μα πάντα μια η νεράϊδα....

  ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

 • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

  Π.Ελυάρ

  Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

  από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

  Γ.Στίγκας

  ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

  Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

  σαν την ψυχή του ποιητή

  που και να θέλει δεν μπορεί

  στον τόπο του να μένει...

 • το πρώτο μου βραβείο

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/
 • Advertisements

«Ελληνικά χρώματα – Ειρηνικά χρώματα – ΙΙ»

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει σε καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού εικαστικού και επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού, μεγάλη εικαστική έκθεση

με τίτλο «Ελληνικά χρώματα – Ειρηνικά χρώματα – ΙΙ» την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010, στις 8μμ στο Πνευματικό Κέντρο, Αίθουσα «Γ. Ιακωβίδης».

Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις ειρηνικές δημιουργίες νέων κυρίως καλλιτεχνών, σε μία δύσκολη εποχή όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχής καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα. Τα Ελληνικά χρώματα, γίνονται Ειρηνικά χρώματα στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία των νέων καλλιτεχνών και διαπερνούν ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική ειρήνη, φιλιά και συναδέλφωση των λαών.

καλλιτέχνες
Ανδριανή Αμπάβη, Βάνια Ανδρεοπούλου, Μουσταφά Αλλούς, Ειρήνη Ανδρούτσου, Μαρία Αρβανιτάκη, Ελένη Αρματά, Αγγελική Βαϊανού, Mαρία Βαμβακούση – Βαλσάμη, Βύρωνας Γαβαλάς, Μάρτζυ Γερογιαννάκη,

Τζούλια Γκερρέρο, Ολυμπία Γκιόκα, Ελένη Γραφάκου, Κική Γρίβα, Δαμιανός, Μarina Di Croce, Μαρία Ζαβιτσάνου, Χριστίνα Καλαφάτη, Βασιλική Κατέρη, Aννέτα Κτενά, Αντωνία Μαντζούκα, Ματίνα Μαυράκη, Ειρήνη Πέννα, Μιχαήλ Ρωμανός, Δημήτρης Σκαρής, Εύα Σολδάτου, Κατερίνα Τσίτσελα, Ιάκωβος Φιλίππου, Βάσια Χαρίση.

Tαυτόχρονα με τη μεγαλειώδη αυτή έκθεση, διοργανώνεται ένα πρωτότυπο διαδικτυακό project στο internet, με τίτλο «Ένα φύλλο Ελιάς», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού.

Το φύλλο ελιάς καθώς και το περιστέρι, έχουν καθιερωθεί διεθνώς ως σύμβολα της Ειρήνης. Σε αυτό το πρωτοποριακό project έχουν καλεστεί καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ελλάδα να συμμετάσχουν, στέλνοντας μία φωτογραφία του έργου τους με συνθέσεις φύλλων ελιάς, για να παρουσιαστεί στο ειδικά διαμορφωμένο site στο διαδίκτυο.

Με τη συμμετοχή τους αυτή, ο κάθε καλλιτέχνης και το δημιούργημα του αποτελεί συμβολικά, «ένα φύλλο ελιάς», για την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης: http://1filloelias.blogspot.com/

Ο δήμαρχος Αθηναίων κύριος Νικήτας Κακλαμάνης στο σύντομο χαιρετισμό του, τονίζει μεταξύ άλλων:

«…Η Ειρήνη υπήρξε πάντοτε προϋπόθεση της πολιτιστικής δημιουργίας. Αν ο εικοστός αιώνας σημαδεύτηκε από καταστροφικούς πολέμους και από την έξαρση της βίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας, για τον εικοστό πρώτο αιώνα ευχή και ελπίδα όλων μας, είναι να αποτελέσει αιώνας Ειρήνης, συνύπαρξης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των λαών, των εθνών και των πολιτισμών.

Απεικονίζει γλαφυρά τις ιδέες της αδελφότητας, της αλληλεγγύης και του πανανθρώπινου σεβασμού, που κυριαρχούν σημειολογικά στα έργα των δημιουργών, που εμπνέονται κι εστιάζουν στην οικουμενικότητα των αξιών που διέπουν τους πολιτισμούς της Ειρήνης. Τα Ελληνικά χρώματα, πρέπει και μπορούν να σταθούν οι καλύτεροι πρεσβευτές πολιτισμού και ειρήνης εκτός των συνόρων της χώρας μας και η έκθεση αυτή με τίτλο «Ελληνικά χρώματα – Ειρηνικά χρώματα¨ το αποδεικνύει…»

Ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κύριος Άγγελος Μοσχονάς, τονίζει μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του:

«…Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Νικήτας Κακλαμάνης, πιστεύουν ότι νέες ιδέες από νέους ανθρώπους συμβάλουν στη συνέχιση και εξέλιξη της τέχνης. Η τέχνη, όπως όλοι οι τομείς της ζωής, πρέπει να ανανεώνονται…

Με αυτές τις σκέψεις και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, οργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά την εικαστική έκθεση «Ελληνικά χρώματα – Ειρηνικά χρώματα ΙΙ» σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μιχαήλ Ρωμανού, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο τους και τα Ελληνικά χρώματα που γίνονται Ειρηνικά χρώματα στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία τους…»

Ο επιμελητής της εκθέσεως Μιχαήλ Ρωμανός, αναφέρει:

«…Στην έκθεση με τίτλο «Ελληνικά χρώματα – Ειρηνικά χρώματα ΙΙ» οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους εμπνευσμένα από την αρμονία της φύσης, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, καταφέρνοντας να διαπεράσουν τα ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική Ειρήνη, φιλία και συναδέρφωση των λαών.

Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις ειρηνικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών και να μας μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα της κατεξοχήν έκφρασης του ιδεώδους αυτού της Ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού των λαών. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη…»

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός

στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων 15/09/2010 έως 24/09/2010

Info

Τοποθεσία Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Γ. Ιακωβίδης», Ακαδημίας 50, Αθήνα
Ημερομηνία Διάρκεια: 15-24 Σεπτεμβρίου 2010, Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00 – 20.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00
Πληροφορίες Τηλ.: 210 3630706
Advertisements

3 Σχόλια

 1. Ο Iστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς συμμετέχει στο σημαντικότερο δρώμενο τέχνης του νέου αιώνα στο VINILION

  Ο καταξιωμένος επι σειρά πολλών ετών φορέας προβολής και ανάδειξης καλλιτεχνών ART WAY,μετά τη τεράστια επιτυχία που σημείωσε τους καλοκαιρινούς μήνες στα πλαίσια των σπονδυλωτών εκδηλώσεων του παρουσιάζει μια νέα εικαστική κατάθεση ,με νεωτεριστική performans και πρωτοποριακό event με τη συμμετοχή αρκετών επιλεγμένων ποιοτικών δ…ημιουργών, στον Πολυχώρο Τέχνης VINILION (Έκτορος 92 & Μενελάου Ίλιον), από 15 Oκτ. έως 7 Νοεμβρίου 2010.
  Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν 25 Οκτώβριου και ώρα 19.00μμ.
  Η ART WAY συνεχίζοντας το σημαντικό ταξίδι της στα ελληνικά και διεθνή δρώμενα τέχνης και πολιτισμού, προσδοκά με επιμονή την ακομη πιο αμεσότερη σχέση των δημιουργών με το κοινό μέσα απο μεγάλου μεγέθους και βελινεκούς πάντα εκδήλωσεις.
  Ο Ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που συνεργάζεται με τον εικαστικό θεσμό της ART WAY και συμμετέχει στην έκθεση με εναν σημαντικό πίνακα του που βραβεύτηκε πρόσφατα στο Καναδά επισημαίνει:
  »Οι καλλιτέχνες με λόγο μεστό και συναρπαστικό αφηγούνται εδώ τη ζωή και τη δράση . Προκαλούν ανοικτά την επιστήμη των καιρών με άρρητες στιγμές και μαγικές διεργασίες γέννησης ιδεών και επικοινωνίας. Μέσα από τις δημιουργίες τους κοιτάζουν μακριά με τα μάτια της ψυχής .Η έμπνευση τους που ξεκινά από ρομαντικές συλλήψεις και βλέμματα στο υπερπέραν φτάνει κάποτε μέχρι την αποτύπωση των μακρινών νεφελωμάτων που αποκαλύπτουν ανησυχίες και ερμηνείες ενώ καταλήγουν σε μεταφυσικές αναζητήσεις που επιχειρούν μία ποιητική ανάγνωση σε ότι μας περιβάλλει.H σειρά των παρεμβάσεων στους εσωτερικούς χώρους της ψυχής προσβάσιμα δημιουργεί ένα συγκροτημένο σύνολο που περιγράφει δομές που υπογραμμίζουν τη δύναμη , τη λογική και την εξέλιξη προβάλλοντας ένα ουτοπικό ταξίδι που απλώνεται σε κόσμους γνώριμους μέσα από τις επιστημονικές κατακτήσεις σε ανεξερεύνητες πτυχές γεμάτες μυστήριο αλλά και νέες ανακαλύψεις».
  Ο διοργανωτής και ψυχή των εκδηλώσεων της ART WAY Γιώργος Σάρδης πιστεύει πως η προσπάθεια ολης της ομάδας βασιζεται απόλυτα στην εκτίμηση του κοινού για τα “σημαντικά” καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης που τυγχάνουν αλλωστε της προσοχής που αξίζουν.

  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΑΝΟΣ
  ΒΟΛΤΕΡΡΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
  ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
  ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
  ΗΛΙΑΔΗ ΕΛΕΝΗ
  ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
  ΚΟΥΚΛΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
  ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  LUCAN ALINA MIRELA
  ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ
  ΠΑΠΑΔΕΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ ΚΑΤΑΡΙΝΑ
  ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ
  ΣΑΛΑΧΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
  ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΣΑΡΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
  ΣΟΥΜΠΑΤΛΗΣ ΟΜΗΡΟΣ
  ΣΥΡΙΓΟΥ ΜΑΡΙΑ
  ΤΣΙΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΙΛΙΑΝ
  ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

 2. Ο Ιστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΤΜΕΖΑΣ στη ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

  Στα πλαίσια του Φεστιβαλικού τύπου προγραμματισμού των Ειικαστικών
  εκδηλώσεων και εκθέσεων για το 2010-2011 και με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για ην Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11), , η SxS Fine Art Coordinators και ο Δρ. Γιώργος Γουρλάς παρουσιάζουν τις εμπνεύσεις και τις συλληψεις σημαντικών Ελλήνων και διεθνών δημιουργών, προκειμένου να αναδείξουν την μοναδικότητα της Γυναίκας και της θυληκής φύσης.
  Κατά τη διάρκεια… της έκθεσης και του εξαιρετικού εικαστικού event πρόκειται να πραγματοποιηθούν μια σειρά από happening όπως στις 24/11 η δημοπρασία επιλεγμένων έργων Τέχνης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς της γνωστής φιλανθρωπικής οργάνωσης για την προστασία της Γυναίκας, WIN HELLAS.
  Στις 26/11 Ημερίδα με θέμα το πρόβλημα της κακοποίησης και παρουσίαση του νέου βιβλίου της κας Στεφανίας Σουλή «ΑΘΕΑΤΗ ΒΙΑ», των εκδόσεων Ψυχογιός. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, επιστήμονες συνεργάτες της Γενικής Γραμματείασ Ισότητας.
  Ακόμη στην έκθεση πρόκειται να υπάρξει και ειδικό τιμητικό αφιέρωμα – αναφορά σε κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Ακριθάκης, Γαΐτης, Γεραλής, Γουναρόπουλος, Εγγονόπουλος, Κοντόπουλος, Μυταράς, Τέτσης, Τσαρούχης, Φασιανός, Γκίκας, κ.α. Τα έργα αποτελούν μέρος της Συλλογής Κιρκιλίτση.

  Συμμετέχουν οι εικαστικοί (αλφαβητικά):

  Δωροθέα ΑΜΕΝΤΑ – Μαρία ΒΟΥΜΒΟΥΛΑΚΗ- – Γιούλη ΒΡΑΝΑ – Κατερίνα ΓΑΒΑΛΑ -Ευστάθιος ΓΙΑΝΝΗΣ- Μαρία ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ – Σουζάνα GLIGORICH – Ζακελίν ΔΕΛΑΣΟΥΔΑ – Νίνα ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ – Σάκης ΔΙΑΚΟΣ -Μπότης ΘΑΛΑΣΙΝΟΣ- Μαρία ΚΑΒΒΟΥ-ΒΛΑΤΑΚΗ – Μαρία ΚΑΛΑΤΖΗ – Μιχάλης ΚΟΚΚΙΝΟΣ – ΚΟΡΙΝΝΑ – Σοφία Ρόουζ ΚΟΣΜΙΔΟΥ – Ελένη ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ – Κική ΚΩΣΤΑΙΝΑ – Αthina ΚΟΤΣΩΝΗ-ΣΥΝΕΤΟΥ – Ειρήνη ΚΥΠΡΙΩΤΟΥ -Κατερινα ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΟΥ- Φωτεινή ΜΑΜΑΛΗ – Μαρία ΜΙΧΑΛΑΚΗ – Ντιάνα ΜΠΟΡΙΣΟΒΑ ΜΠΕΡΙΤΖΕ – Ηλεάνα ΝΟΕΑ – Έφη ΝΟΪΦΕΛΤ – Δημήτρης ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ – Χρυσάνθη ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ -Ρουλα PAPPAS-ΤΣΙΩΤΑ-Αικατερινη ΠΑΤΣΙΟΥ- Λεόντιος ΠΕΤΜΕΖΑΣ – Χαρίκλεια ΠΙΤΙΚΑ – Λένα ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ – Βασίλης ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – Βασιλική ΤΑΜΠΟΥΡΗ – Κατερίνα ΤΣΙΜΠΟΥΡΑΚΗ – Παναγιώτης ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ – Λίλιαν ΦΙΛΙΠΠΟΥ – Γιάννης ΦΡΑΓΚΟΣ – Τούλα ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ – Μαρία ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ – Ελένη ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ – Γιώργος ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ – Μαρία ΧΩΡΕΜΗ.

  Tην έκθεση θα προλογίσει ο Iστορικός-Θεωρητικός τέχνης Δρ Λεόντιος Πετμεζάς που συμμετέχει στην έκθεση με βραβευμένα έργα του.

  Τέλος, στα πλαίσια της εκδήλωσης, προσκλήθηκαν για να σχολιάσουν την έκθεση επιφανείς Ελληνες και διεθνείς θεωρητικοί της σύγχρονης τέχνης όπως ο Plamen Bonev, η Katia Velonia-Dardano, η Marian Alex, η Liberty Πολύζου, η Εμυ Βαρουξάκη, η Ντόρα Ηλιοπούλου-Rogan,η Αθηνά Σιούτη, o Kυριάκος Βαλαβάνης και άλλοι.

  Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκθέσεις της SxS Fine Art Coordinators απολαμβάνουν έντονο ενδιαφέρον για την κάλυψη τους από αρκετά ΜΜΕ, έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά από την Ελλάδα και από το εξωτερικό και θεωρούντε τα μοναδικά δρώμενα υψηλής τέχνης και πολιτισμού των τελευταίων ετών.

  Η συμμετοχή των δημιουργών έγκρίνεται από κριτική επιτροπή της οποίας προΐσταται ο Ιστορικός -Θεωρητικός Τέχνης Δρ . Λεόντιος Πετμεζάς. Με αυτή την διαδικασία εξασφαλίζουμε ότι τα έργα που προβάλλονται σε κάθε έκθεση βρίσκονται σε συγκρίσιμο επίπεδο.

  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθήτε στην επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης: http://www.facebook.com/event.php?eid=114935751896129&num_event_invites=0

 3. Κριτική για το SCRIPTORIUM II του Κώστα Ευαγγελάτου που παρουσιάστη
  κε στο Κεντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας.

  Επιχειρώντας ο κριτικός αναλυτής μια αισθητική αναδρομή στα χρόνια δημι ουργίας 2000- 2010,παρατηρεί πως στα έργα του καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελά του, πολλαπλασιάζεται συχνά το υπάρχον υλικό , μεταλλάσσεται αλλά και προε κτίνεται καλλιτεχνικά. Οι καινούργιες συλλήψεις του αποτελούνται από χαρακτη ριστικές ζωγραφικές συνθέσεις μεγάλων κυρίως διαστάσεων, στις οποίες δεσπό ζουν σύμβολα, έννοιες, μορφές, σώματα και γεωμετρικές φόρμες. Στα νέα έργα που συγκροτούν τη συνολική εικαστική κατάθεση Scriptorium εκτίθενται αποδόσεις σε καμβά, χαρτόνι, ξύλο και ύφασμα ενώ πρωταγωνιστούν πρόσωπα και σώματα, επιζωγραφισμένες με παστόζο λάδι κατασκευές (σφαίρες, κανονικές και μη κανο νικές ξύλινες φόρμες) με εννοιολογικά στοιχεία και φρέσκιες συνθέσεις κοσμολο γικού χαρακτήρα, που ο καλλιτέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά.
  Μετά την ομότιτλη έκθεσή του στον ίδιο εκθεσιακό χώρο το 1999, όπου παρου
  σιάστηκαν οι σειρές έργων «Συλλήψεις» Νέα Υόρκη 1984- Αθήνα 1989, «Σωματο γραφίες», Εννοιακά Τοπία» και «Νεφελογραφίες», ο Ευαγγελάτος συνέχισε να εντρυφεί σε αλλά πεδία δράσης και να εκθέτει τα εμπλουτισμένα με νέες τεχνικές και αρχαϊκά μοτίβα έργα του, σε γκαλερί, μουσεία, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, καθώς και σε σημαντικά εικαστικά κέντρα του εξωτερικού, ιδιαίτερα στην Γαλλία, με σημαντική απήχηση και αναγνώριση από το κοινό.
  Προέκτινε με διάθεση, ευφρόσυνη και θεραπευτική την απαρχή για την ανίχνευση της σωματογεωγραφίας. Εδωσε στη μορφή τη πρέπουσα πρωτοκαθεδρία μέσα από ένα αέναο συμβολισμό που κάνει αναγνωρίσιμο ενα πλούτο ψυχής. Δρασκελώντας ο δημιουργός χαράξεις αφήνει να κυκλοφορούν στα επιτεύγματα του ολοζώντανες αναστημένες μυθολογικές οντότητες με πληρότητα που σε ωθούν σα θεατή να πελαγίσεις στους κόλπους τους και να γευτείς τη μέθη που επιφυλάσει η συγκεκριμένη όαση. Ενώ συνεπαρμένος απο την υπάρχουσα μαγεία περιπλανιέσαι με σκοπό στο κόσμο της εικόνας που αντικρίζεις. Με δυνάμεις μεταφυσικές ο καλλιτέχνης εισχωρεί στο ρυθμό ενός εσωτερικού χώρου αποκαλύψεων και ανεπαπανάληπτης ποιητικότητας .Προχωρώντας στο υπερώο της μέθεξης η ατέρμονη σχεδιαστική δυνατότητα του προσεγγίζει τη πλαστική έκφρασης που καταλήγει στο πρίσμα της συνεχούς εκ των ένδον ανανέωσης του οράματος. Χάρη στις συντεταγμένες που κινεί με χαρισματικότητα ορίζει ξανά , με καταβολή το σημαίνον που δεν είναι επίκτητο αλλά ενστικτωδώς βιωμένο καθώς οι νοητικές πτυχές του ως πλεύση καθοδηγούν μια πολυδιάστατη και πολυσήμαντη διαδρομή που συσπειρώνει και ενσαρκώνει πολυκύμαντα το ζωγραφικό αρχείο .Πρωτόγνωρα η απογραφή αυτου του σημαντικού σε υφή έρματος χαρακτηρίζει τεκμηρωμένα τα ιδιωματικά περάσματα του από την παρα στατικότητα της αφαίρεσης. Οι μεταλλαγές του ομοιοπαθητικά ευνοούν την άνεση της κινητήριας δύναμης του αφηρημένου που έχει κοινό σημείο αναφοράς την απόλυτη ατμοσφαιρικότητα. Στην υλοποίηση της προοπτικής αγγίζει την υπαρκτή χρυσή τομή ανεξάντλητα και διαχυτικά. Δεν είναι εύκολο να κατατάξεις το Κώστα Ευαγγελάτο σε μια απο τις καθιερωμένες κατηγορίες δημιουργών. Ανανεώνοντας την μακροχρόνια παράδοση απευθύνεται βαθμιαία σε μια αντίληψη που δανείζεται θέματα από ενα πρωτότυπο εικαστικό συνειρμό. Γνωρίζοντας τις σύγχρονες τάσεις αυτοπροσδιορίζεται σε εναν επιπέδο βηματισμού που υπομνη ματίζει και καθορίζει ότι ζωγραφίζει.
  Η αύρα της εκλεπτυσμένης τεχνικής ενυπάρχει ευπρόσδεκτα στην τέχνη του. Το μεγαλείο της στιγμής σε κάθε έργο με διαστάσεις διείσδυσης έντεχνα χαρακτηρί ζει μια ύψιστη απόκλιση που βασίζεται πάλι σε εννοιακά ιδεογράμματα. Μέσα από μια ποικιλία χρωμάτων σημαδεύει μορφές, πόλεις ,τοπία , σωματογραφίες και άλλα θέματα. Κάθε αυτούσιο έργο χωρίς να επισκιάζει την εικόνα δηλώνει την ανά πλαση της φανταστικής πραγματικότητας και την ενσωμάτωση της φυσικής υπό στασης σ΄ ένα περίγραμμα που ξεκινά από την λήψη του σχήματος πρωταρχικά και επεκτείνεται διαχρονικά. Στην πορεία της εξέλιξης το σχέδιο γίνεται εικαστική τοιχογραφία, και μωσαικό από αναρίθμητες εμπνεύσεις. Στις ιδιοφυείς ικανότητες του δημιουργού συνυπάρχουν η αγνότητα της πρόθεσης, η δύναμη της θέλησης, η οξύτητα της σκέψης και η πληρότητα της αμεσότητας που έχουν προνόμιο την αδιά λειπτη χρησιμοποίηση των πρωτοποριακών μέσων που εντείνουν την υπερβατική αξία και την ιδιότητα να μορφοποιεί δυναμικά ιδέες τις οποίες καταγράφει άμεσα και ευθύτατα μετά τη γέννηση τους μέσα στα συμπλέγματα. Προβάλλοντας την δική του άποψη, αναδεικνύει με σιγουριά, τη σαφήνεια και τη λιτότητα επιλέγοντας συνειδητά να εκφράσει ιδεοληψίες που αναφέρονται σε έννοιες που αφορούν το κύκλο των ανησυχιών του, που προκύπτουν από τα ερωτηματικά που αρθρώνει το μυστήριο. Στην σπουδή για την απόδοση της προβληματικής αντιδρώντας συνειδη σιακά ενσαρκώνει και φωτοσκιάσεις περίπλοκες αλλά καθοριστικές νεφελώσεις, σταθερά στοιχεία απέναντι σε μια διαρκή αντιπαράθεση για την επικράτηση της επιβολής .Η μυθοπλασία του έχει σαν αρχή τον εσωτερικό κόσμο των φαντασιώ σεων που διαφαίνονται σαν τοποθετήσεις στις δόσεις του φαντασιακού με αναφο ρές σε μορφώσεις και οράματα που σχετίζονται και κάνουν τη κατάσταση να μετατρέπεται αυτόβουλα. Να περιζώνεται, να περιστρέφεται ,να ενώνεται και να ενατενίζετε. Τα πρόσωπα μαρμαρώνουν και σβήνουν καθώς εξομοιώνονται . Μέσα από τις εκδοχές του σφίζουν από ζωτικότητα και ανάσα κοσμογονίας με χυμώδεις εκχύσεις που διαιωνίζουν ενορχηστρωμένα ζωντανές αισθαντικές δυνά μεις . Φτάνοντας κάποτε στο έπακρο αναδιπλώνει σε θέσεις οπτασίες πλασμένες στο φως και στο χρώμα τονίζοντας τα καίρια σημεία μιας ανατομίας που αποκαλύ πτει οντότητες και δοχεία πνεύματος με έντονα γήινο παράστημα. Εξαϋλώνει τον εναρμονισμό των μαγνητικών πεδίων με τρόπο μεγαλειώδη σαν φύση ανήσυχη και ακατασίγαστη με ανεξάντλητες δυνάμεις ανανέωσης και επανατένισης.
  Ο Κώστας Ευαγγελάτος θέτει τις μαρτυρίες στη δίνη του της δυναμικης χειρονο μίας ,με τεκταινόμενα που κατορθώνουν να εξισορροπούν καταβολές στην κυριο λεξία καταλυτικές και να προσδίδουν ανεξάντλητη ενέργεια .

  Dr.Λεόντιος Πετμεζάς
  Θεωρητικός-Ιστορικός τέχνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: