• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

  Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

  GAIVOTAS

  Να’ μουν πουλί θαλασσινό
  να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


  Choose your language
  to translate

  Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

  καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

  ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

  θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

  -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

  Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

  όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

  μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

  Β.Π

 • free counters

  ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

 • Blog Stats

  • 840,288 hits
 • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

 • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

 • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

 • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

 • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

 • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

 • WWF

 • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

 • Αρχείο

 • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

 • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

 • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

  Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

  Το DNA του Ποιητή

  Μίνα Παπανικολάου

  “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
   
 • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

 • SYNC BLOGS

 • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 • Σώπασε…
  ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
  Σώπασε…
  ένας κάδος απορριμμάτων
  λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
  Σώπασε....
  Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
  Σώπασε…
  Δεν έχω πια λέξεις.
  Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
  και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΝΕR' S TATTOO

  ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

  Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

  μα πάντα μια η νεράϊδα....

  ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

 • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

  Π.Ελυάρ

  Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

  από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

  Γ.Στίγκας

  ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

  Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

  σαν την ψυχή του ποιητή

  που και να θέλει δεν μπορεί

  στον τόπο του να μένει...

 • το πρώτο μου βραβείο

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/
 • Advertisements

Αρμπάτ: Η Σταχτοπούτα θα ξαναγίνει πριγκίπισσα

Ριζικό λίφτινγκ για τον ιστορικό πεζόδρομο της Μόσχας. Στα 520 χρόνια της «ζωής» του έχει φιλοξενήσει ολόκληρη τη ρωσική διανόηση: από τον Πούσκιν, τον Τολστόι και την Τσβετάεβα, ως τον θρυλικό ροκ σταρ Βίκτορ Τσόι!

Ολική ανακατασκευή θα υποστεί η Αρμπάτ, που φέτος συμπληρώνει 520 χρόνια ύπαρξης. Πρόκειται για τον παλαιότερο πεζόδρομο της Μόσχας (κάποτε περνούσε από κει ο δρόμος Σμολένσκαγια), ο οποίος εδώ και χρόνια έχει χάσει την αίγλη που για αιώνες προσέλκυε τη διανόηση της ρωσικής πρωτεύουσας. Ενα σωρό διαφημίσεις και επιγραφές αλλά και τα ουκ ολίγα θερινά καφέ εμποδίζουν τους τουρίστες και τους Μοσχοβίτες να θαυμάσουν τα πολυάριθμα κτίρια και να διαβάσουν τις ταμπέλες όπου αναγράφεται η ιστορία τους.

Με αφορμή τον εορτασμό των 520 χρόνων της Αρμπάτ, οι Αρχές της Μόσχας δεσμεύτηκαν να αναμορφώσουν τον πάλαι ποτέ ιστορικό πεζόδρομο. Οι διαφημιστικές αφίσες θα ξηλωθούν, οι πλάκες του λιθόστρωτου θα αντικατασταθούν, οι προσόψεις των κτιρίων θα συντηρηθούν και μόνο το σήμα κατατεθέν της Αρμπάτ, τα διάσημα φανάρια της, θα μείνουν ανέγγιχτα.

Επίσης, οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες της Αρμπάτ θα μπορούν πλέον να ασκούν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα μόνο κατόπιν άδειας και μάλιστα σε καθορισμένα σημεία. Το συνολικό κόστος της «αναγέννησης» της Αρμπάτ θα ξεπεράσει τα 10.000.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.  

Ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της

 

Η Αρμπάτ έχει ζήσει πολλές «αναγεννήσεις». Η φωτιά του 1736 είχε καταστρέψει σχεδόν ολοσχερώς τα κτίριά της και η οδός ανακατασκευάστηκε. Τον 19ο αιώνα ήταν όχι μόνο πολιτιστική καρδιά της Μόσχας, αλλά και τόπος συγκέντρωσης της διανόησης της πρωτεύουσας.

Μουσεία, μνημεία αρχιτεκτονικής και θέατρα, όπως το Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Ε. Βαχτάνγκοφ, το θέατρο Α.Τσέχοφ και άλλα, κοσμούν τον ιστορικό πεζόδρομο. Τα πολυτελή αρχοντικά και οι επαύλεις των ευγενών, των εμπόρων και των αξιωματούχων μετέτρεψαν την Αρμπάτ σε μια από τις πιο ξεχωριστές και ακριβές περιοχές της Μόσχας, κάτι που ισχύει και σήμερα.

Ανάμεσα στα κτίρια που, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πια είναι η εκκλησία του αγίου Νικολάου, η οποία βρισκόταν στη γωνία της Αρμπάτ και της παρόδου Σερέμπριανι και κατεδαφίστηκε το 1846.  

«Αχ Αρμπάτ, δική μου Αρμπάτ…»

 

Τραγούδια, ποιήματα και κινηματογραφικά έργα έχουν αφιερωθεί στην Αρμπάτ, ο οποίος στη μακραίωνη ιστορία του «θυμάται» τον Πούσκιν, τον Λέρμοντοφ, τον Εσένιν, την Τσβετάεβα και αρκετούς άλλους. Ο Σοβιετικός ποιητής και συνθέτης Μπουλάτ Οκουντζάβα έγραψε για την Αρμπάτ τους στίχους του αγαπημένου σε όλους τους Μοσχοβίτες τραγουδιού: «Αχ Αρμπάτ, δική μου Αρμπάτ, είσαι η πατρίδα μου… είσαι ο προορισμός μου».

Σήμερα, περπατώντας στο λιθόστρωτό της και ακούγοντας τους πλανόδιους μουσικούς μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση της παλιάς Μόσχας.   

Τι αξίζει να δείτε:

Εστιατόριο «Praga», οδός Αρμπάτ, 2/1

 • Μπείτε στο ζαχαροπλαστείο του εστιατορίου. Αγοράστε μια από τις τούρτες «Praga» (18 ευρώ) ή «Ptiche moloko» (19 ευρώ), είτε διάφορα κέικ και γλυκά (ξεκινούν από μισό ευρώ). Το εστιατόριο είναι προσωρινά κλειστό.

Περάστε οπωσδήποτε από το ζαχαροπλαστείο του παλαιότερου εστιατορίου της Μόσχας, το οποίο είχε ανοίξει το 1902. Το εστιατόριο διέθετε έξι αίθουσες, μπουφέδες, δεκαοκτώ ξεχωριστά δωμάτια και αίθουσες μπιλιάρδου.

Μεταξύ των πελατών του «Praga» ήταν και καλλιτέχνες, μουσικοί και συγγραφείς της εποχής εκείνης, όπως ο Λ.Τολστόι, ο Ι. Μπούνιν, ο Α. Κουπρίν κ.ά. Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργούνταν ουρές, όχι μόνο για την ομώνυμη τούρτα «Praga», αλλά και για την «Ptiche moloko» («Γάλα του πουλιού»), ανάλογη της οποίας δεν υπάρχει στη ζαχαροπλαστική καμίας χώρας.  

Διαμέρισμα του Αλεξάντρ Πούσκιν στην Αρμπάτ. Οδός Αρμπάτ, 53, κτίριο 1

Πηγή: Lori / Legion Media

 • Ελάτε σε επαφή με τη σπουδαία ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας.
 • Επισκεφθείτε στις 24 Σεπτεμβρίου τη συναυλία με τίτλο «Δεν θα σβήσει το μαγευτικό ρωσικό νοσταλγικό τραγούδι».
 • Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 3 έως 75 ευρώ (μαζί με την ξενάγηση).

Σε αυτό το σπίτι, ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αρμπάτ (18ος αι.) έφερε ο Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν τη νεαρή σύζυγό του Νατάλια Νικολάγιεβνα Γκοντσαρόβα μετά το γάμο τους, στις 18 Φεβρουαρίου του 1831. «Είμαι παντρεμένος και ευτυχισμένος», έγραψε ο Πούσκιν, «μόνο μια επιθυμία έχω, να μην αλλάξει τίποτα στη ζωή μου. Δεν περιμένω κάτι καλύτερο. Η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι είναι τόσο νέα, ώστε φαίνεται σαν να ξαναγεννήθηκα». Το μουσείο που φέρει την ονομασία «Διαμέρισμα του Πούσκιν στην Αρμπάτ» άνοιξε το 1986.  

Θέατρο Γεβγκένι Βαχτάνγκοφ. Οδός Αρμπάτ, 26/2

 • Οι παραστάσεις είναι μόνο στη ρωσική γλώσσα.
 • Εισιτήρια μπορείτε να αγοράσετε στην ιστοσελίδα parter.ru, στα ταμεία του ίδιου του θεάτρου (οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 4 έως 160 ευρώ), στην ιστοσελίδα του θεάτρου  

Σιντριβάνι «Πριγκίπισσα Τουραντότ». Πηγή: Lori / Legion Media

Είναι αδύνατο να μην προσέξει κανείς το θέατρο Γεβγκένι Βαχτάνγκοφ, που βρίσκεται στην καρδιά της Αρμπάτ. Το μεγάλο κτίριο με τις κολόνες

στέκει εκεί από το 1921, ενώ το 1926 πήρε το όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Γεβγκένι Βαχτάνγκοφ. Το θέατρο αγαπήθηκε από πολλές γενιές Μοσχοβιτών χάρη στο ταλέντο των καλλιτεχνών και των σκηνοθετών, και στην ποικιλία των θεμάτων των έργων (ανάμεσά τους και τα κλασικά «Άννα Καρένινα», «Γεβγκένι Ονέγκιν», αλλά και πειραματικές παραστάσεις). Κοντά στο θέατρο έχει ανοίξει το σπίτι-μουσείο του Βαχτάνγκοφ (πάροδος Ντένεζνι, 12). Σήμερα το θέατρο ετοιμάζεται για τη νέα, 93η σεζόν του, που θα εγκαινιαστεί στις 5 Σεπτεμβρίου με την παράσταση «Pristan» («Προκυμαία»), αφιερωμένη στα 90 χρόνια του θεάτρου.  

Συντριβάνι «Πριγκίπισσα Τουραντότ». Οδός Αρμπάτ, 26

 • Συντριβάνι για ερωτευμένους

Δίπλα στο θέατρο, βρίσκεται το σιντριβάνι «Πριγκίπισσα Τουραντότ» (1997), που είναι είναι αφιερωμένο στην τελευταία παράσταση του Βαχτάνγκοφ το 1922. Το σιντριβάνι κατασκευάστηκε με την υποστήριξη των Αρχών της Μόσχας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 850 χρόνια της πρωτεύουσας. Τα βράδια το σιντριβάνι φωταγωγείται, δημιουργώντας μια ρομαντική ατμόσφαιρα για τα ερωτευμένα ζευγάρια που κάνουν τον περίπατό τους στην Αρμπάτ.  

Ο τοίχος του Τσόι. Πάροδος Κριβοαρμπάτσκι, οδός Αρμπάτ 37/2

 • «Αγγίξτε» το σοβιετικό ροκ

Πηγή: Lori / Legion Media

Η Αρμπάτ είναι το μέρος όπου συναντώνται η Ιστορία και το σήμερα. Ο «Τοίχος» ως φαινόμενο της σύγχρονης τέχνης εμφανίστηκε το 1990, μετά το θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα του μουσικού της ροκ και ιδρυτή του συγκροτήματος «Kino» Βίκτορ Τσόι. Οι πολυάριθμοι θαυμαστές του έρχονται ακόμα στην πάροδο Κριβοαρμπάτσκι, για να θυμηθούν τους στίχους και τη μουσική του Τσόι, να δουν τα γκράφιτι και να συναντήσουν ομοϊδεάτες.  

Σπίτι μουσείο της Μαρίνα Τσβετάεβα. Πάροδος Μπορισογκλέμπσκι, 6, κτίριο 1  

 • Δείτε το τζάκι και το αγαπημένο για τα μέλη της οικογένειας «ντιβάνι του Παστερνάκ» στο σαλόνι του πρώτου ορόφου, όπου η έμπνευση επισκεπτόταν συχνά την Τσβετάεβα.
 • Να κλείσετε εισιτήρια για προσωπική περιήγηση ή ξενάγηση μπορείτε στην ιστοσελίδα www.ponominalu.ru Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 2,5 έως 50 ευρώ

Το σπίτι-μουσείο είναι αφιερωμένο στη μεγάλη ποιήτρια του 20ού αιώνα Μαρίνα Ιβάνοβνα Τσβετάεβα, η οποία έζησε σε αυτό προτού μεταναστεύσει. Τα επίσημα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου έγιναν το 1992, δηλαδή συνδυάστηκαν με τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Τσβετάεβα.

http://rbth.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: