• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

  Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

  GAIVOTAS

  Να’ μουν πουλί θαλασσινό
  να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


  Choose your language
  to translate

  Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

  καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

  ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

  θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

  -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

  Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

  όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

  μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

  Β.Π

 • free counters

  ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

 • Blog Stats

  • 842,321 hits
 • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

 • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

 • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

 • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

 • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

 • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

 • WWF

 • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

 • Αρχείο

 • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

 • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

 • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

  Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

  Το DNA του Ποιητή

  Μίνα Παπανικολάου

  “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
   
 • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

 • SYNC BLOGS

 • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 • Σώπασε…
  ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
  Σώπασε…
  ένας κάδος απορριμμάτων
  λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
  Σώπασε....
  Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
  Σώπασε…
  Δεν έχω πια λέξεις.
  Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
  και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΝΕR' S TATTOO

  ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

  Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

  μα πάντα μια η νεράϊδα....

  ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

 • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

  Π.Ελυάρ

  Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

  από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

  Γ.Στίγκας

  ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

  Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

  σαν την ψυχή του ποιητή

  που και να θέλει δεν μπορεί

  στον τόπο του να μένει...

 • το πρώτο μου βραβείο

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/
 • Advertisements

Φλαμένκο και πάθος στο Ηρώδειο

Για πρώτη φορά οι δρόμοι τόσο πολλών και διαφορετικών εκφραστών του πιο ­παθιασμένου χορού, του φλαμένκο, διασταυρώνονται στην Αθήνα. Το χορευτικό συγκρότημα του Αντόνιο Γκάδες, ο Αντόνιο Κανάλες, η Μαρία Παχές και ο Ισραέλ Γκαλβάν θα μας δείξουν πώς διατηρούνται, ανανεώνονται ή επαναδιατυπώνονται η ψυχή και η ουσία του φλαμένκο.

Μπορεί μέσα από τις πολλές του εκφάνσεις το φλαμένκο να εκφράζει κάτι διαφορετικό κάθε φορά, υπάρχει όμως ένα κοινό αίσθημα που ενώνει τους δημιουργούς του – και αυτό είναι το πάθος με το οποίο οι cantaores (τραγουδιστές) και οι χορευτές, με μόνα όργανα την κιθάρα, τις παλάμες (palmas) και το χτύπημα των ποδιών τους, δίνουν εκρηκτική διέξοδο στον εσωτερικό τους κόσμο. Αρκετοί είναι οι εκπρόσωποι του φλογερού χορού που έχουμε απολαύσει μέχρι σήμερα στην Αθήνα, ανάμεσά τους θεματοφύλακες της παράδοσης αλλά και νεωτεριστές-ανανεωτές του είδους.

Ο Αντόνιο Κανάλες είναι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σταρ του φλαμένκο

Ο Αντόνιο Κανάλες είναι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σταρ του φλαμένκο

Όμως η… επέλαση φλαμένκο η οποία θα γίνει στην πόλη μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι εντυπωσιακή. Ένας από τους πιο γοητευτικούς κι εκφραστικούς ερμηνευτές υπήρξε ο Αντόνιο Γκάδες, ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος, πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ballet Nacional de Espana, που μεταλαμπάδευσε το πάθος και τη φλόγα του φλαμένκο στις νεότερες γενιές ερμηνευτών κι έφυγε από τη ζωή το 2004.

Η καλλιτεχνική του ομάδα Antonio Gades Compania συνεχίζει την παράδοση φέρνοντας στο προσκήνιο νέα ταλέντα. Τους είδαμε στο Μπάντμιντον το 2008 και τώρα θα τους ξαναδούμε στο Ηρώδειο την Κυριακή 15/9, στη θρυλική μουσικο-χορευτική παράσταση «Κάρμεν», η οποία έγινε και ταινία από τον Κάρλος Σάουρα. Η κατά Γκάδες Κάρμεν «δεν υπήρξε στη ζωή της ούτε σατανική ούτε δολοφόνος των αντρών, αλλά μια τίμια, ειλικρινής κι ελεύθερη γυναίκα, η οποία όταν αγαπούσε το έλεγε και όταν έπαυε να αγαπά επίσης το ομολογούσε με θάρρος και παρρησία».

«Κάρμεν» από την Antonio Gades Compania

«Κάρμεν» από την Antonio Gades Compania

Την κλασική ιστορία της όμορφης τσιγγάνας που παρασύρεται από τα ερωτικά της πάθη θα ερμηνεύσουν επί σκηνής τέσσερις σολίστ, είκοσι πέντε χορευτές, πέντε τραγουδιστές και δύο κιθαρίστες. Στο double bill πρόγραμμα του Ηρωδείου αμέσως μετά την Antonio Gades Compania θα πάρει τη σκυτάλη ο Σέρτζιο Μπερνάλ.

Ο principal dancer του Ballet Nacional de Espana, κάτοχος του βραβείου Positano ως ο καλύτερος νέος χορευτής παγκοσμίως για το 2012, θα ερμηνεύσει το «Μπολερό» του Ραβέλ σε δική του χορογραφία, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
Η χάρη, η δεξιοτεχνία και το ταμπεραμέντο είναι τρία βασικά στοιχεία που έχουν κάνει κοινό και κριτικούς να βλέπουν στο πρόσωπό του τον Νουρέγιεφ του ισπανικού χορού.

Η φλαμένκο εμπειρία θα συνεχιστεί όμως και μέσα στους επόμενους μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άφιξη του Αντόνιο Κανάλες, ο οποίος επιστρέφει στις 5/10 στο Μπάντμιντον με το Gala Flamenca, που με άλλα λόγια σημαίνει ένα μεγάλο εορταστικό και, πάνω απ’ όλα, αυθεντικό θέαμα.

Μαζί με τρεις χορευτές της νέας γενιάς, την Καρίμε Ανάγια, τον Κάρλο Ροντρίγκες και τον Χεσούς Καρμόνα, θα παρουσιάσουν καθαρόαιμο ανδαλουσιανό φλαμένκο με ένα σύνολο που ανταποκρίνεται απόλυτα στα βασικά στοιχεία του είδους, το τραγούδι (cante), το χορό (baile), την κιθάρα (toque) και τη λυτρωτική φωνητική έκφραση (jaleo) στις κλασικές φόρμες της (soleares, alegrias, malaguenas κ.λπ.).

Φλαμένκο με στοιχεία σύγχρονου χορού από τον Ισραέλ Γκαλβάν

Φλαμένκο με στοιχεία σύγχρονου χορού από τον Ισραέλ Γκαλβάν

Ακόμη μία διάσημη περσόνα του φλαμένκο, από τις κορυφαίες χορεύτριες στον κόσμο και χορογράφος στις ταινίες του Κάρλος Σάουρα «Κάρμεν», «Ο Μάγος Έρωτας» και «Φλαμένκο», η Ανδαλουσιανή Μαρία Παχές, έρχεται στις 8-10/11 στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»), με είκοσι πέντε συντελεστές, για να παρουσιάσει τη νέα της δημιουργία «Ουτοπία», μια νεωτεριστική παράσταση φλαμένκο εμπνευσμένη από τον Βραζιλιάνο διάσημο αρχιτέκτονα και στοχαστή Οσκάρ Νιεμάιερ. Ο τολμηρός Ισραέλ Γκαλβάν, πάλι, σπάει τις διαχωριστικές γραμμές και μπολιάζει το παραδοσιακό φλαμένκο με σύγχρονες χορευτικές φόρμες. Τον πρωτοείδαμε το 2008 ως προσκεκλημένο του Φεστιβάλ Αθηνών με το «Arena» και θα τον ξαναδούμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο «Lo Real» στις 23-27/4. Η γοητεία του φλαμένκο κατακτά και το ελληνικό θέατρο φέτος. Τέλος, η ομάδα χορού Arroyo Νuevo θα παρουσιάσει στο χώρο της, από την Παρασκευή 11/10, τη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργκ, ενσωματώνοντας τον ανδαλουσιάνικο χορό στην παράσταση που χορογραφεί και σκηνοθετεί ο Σταύρος Λίτινας

Μαρία Κρύου mkriou@athinorama.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: