• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

  Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

  GAIVOTAS

  Να’ μουν πουλί θαλασσινό
  να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


  Choose your language
  to translate

  Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

  καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

  ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

  θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

  -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

  Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

  όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

  μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

  Β.Π

 • free counters

  ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

 • Blog Stats

  • 864,486 hits
 • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

 • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

 • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

 • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

 • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

 • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

 • WWF

 • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

 • Αρχείο

 • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

 • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

 • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

  Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

  Το DNA του Ποιητή

  Μίνα Παπανικολάου

  “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
   
 • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

 • SYNC BLOGS

 • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 • Σώπασε…
  ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
  Σώπασε…
  ένας κάδος απορριμμάτων
  λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
  Σώπασε....
  Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
  Σώπασε…
  Δεν έχω πια λέξεις.
  Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
  και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΝΕR' S TATTOO

  ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

  Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

  μα πάντα μια η νεράϊδα....

  ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

 • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

  Π.Ελυάρ

  Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

  από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

  Γ.Στίγκας

  ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

  Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

  σαν την ψυχή του ποιητή

  που και να θέλει δεν μπορεί

  στον τόπο του να μένει...

 • το πρώτο μου βραβείο

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/
 • Advertisements

Όσκαρ Σίντλερ – Ήρωας ή εγκληματίας;

Τυχοδιώκτης ή φιλάνθρωπος; Εγκληματίας ή σωτήρας; Αποτυχημένος ή ευεργέτης; Καλός ή κακός;

Ό,τι από τα παραπάνω και να ήταν ο Όσκαρ Σίντλερ, οι σελίδες της ιστορίας τον έχουν κατατάξει σε αυτούς που βοήθησαν τους Εβραίους κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και μάλλον έτσι θα μείνει.
Μπορεί πολλοί πρώην συμπολίτες του από το τσέχικο πια, Τσβίταου, να τον θεωρούν ναζί και κατάσκοπο που έδρασε σε βάρος της Τσεχοσλοβακίας, ο Γερμανός επιχειρηματίας όμως πέρασε σαν ήρωας στη συνείδηση του κόσμου με τη βοήθεια της αριστουργηματικής ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Η λίστα του Σίντλερ».

Παρά τον τυχοδιωκτισμό και την ανάγκη για εύκολο κέρδος, ο Σίντλερ από μικρός δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των επιχειρήσεων και όταν για μία γυναίκα -με την οποία πέρασε τα επόμενα χρόνια της ζωής του- έφτασε τις σχέσεις με τον πατέρα του σε οριακό σημείο, ακολούθησε μοναχικό δρόμο δουλεύοντας σε κατά τόπους εταιρείες. Την περίοδο που ο Σίντλερ αποτύγχανε επιχειρηματικά, η διαφαινόμενη άνοδος του ναζισμού έπαιρνε σάρκα και οστά (1930-1935) και έτσι σαν μια προσπάθεια που θα ευνοούσε τις επιχειρηματικές του βλέψεις και παρά για λόγους ιδεολογίας, ο Σίντλερ εντάχθηκε στο κόμμα του Χίτλερ.

Εβραίοι εργαζόμενοι

Μετά από μία σειρά επιχειρηματικών βημάτων, αλλά και γνωριμίας με πρόσωπα-κλειδιά του γερμανικού στρατού και των SS, ο Σίντλερ αποφάσισε να προσλάβει στο εργοστάσιό του Εβραίους εργαζόμενους, καθόσον θεωρήθηκαν φθηνό και οικονομικό εργατικό προσωπικό. Τόσο με τους ίδιους όμως όσο και με τον επικεφαλής τους λογιστή, Ισαάκ Στερν, οι δεσμοί άρχισαν να γίνονται όλο και πιο στενοί, με αποτέλεσμα να δωροδοκεί Γερμανούς αξιωματικούς ώστε να κρατήσει τους Εβραίους ζωντανούς και να μην σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το καλοκαίρι του 1944 η Γερμανική ηγεσία αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο, αλλά και το στρατόπεδο του Σίντλερ, κάτι που δεν πτόησε όμως τον ίδιο. Με τη συνηθισμένη πια πρακτική του, δωροδόκησε τον υπεύθυνο του στρατοπέδου, Άμον Γκετ, πείθοντάς τον να μεταφέρει το εργοστάσιο μαζί με τους υπαλλήλους του στην Τσεχοσλοβακία, με σκοπό να συνεχίσει να προσφέρει στο τρίτο Ράιχ σημαντικά υλικά πολέμου.

Η εντολή για λίστα

Ο Γκετ λοιπόν του έδωσε εντολή να φτιάξει μία λίστα στην οποία θα έμπαιναν τα ονόματα των Εβραίων που θα πήγαιναν στην Τσεχοσλοβακία στο καινούριο εργοστάσιο, αντί για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Σίντλερ δωροδοκώντας όλο και περισσότερους αξιωματικούς, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά στην Τσεχοσλοβακία, προσπάθησε να «χωρέσει» όλο και περισσότερα άτομα στη λίστα.

Τελικά τον Οκτώβριο περίπου 800 άτομα μεταφερθήκανε αρχικά και μετά άλλα 300 άτομα, γυναίκες και παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη ομάδα οδηγήθηκε μετά από λάθος στο Άουσβιτς, με σκοπό την θανάτωση και των 300 ατόμων, αλλά ο Σίντλερ μετά από άμεσες ενέργειες κατόρθωσε να τους σώσει και να τους οδηγήσει στην Τσεχοσλοβακία.

Παραγωγή… μηδέν

Παρά τον μεγάλο αριθμό έμψυχου δυναμικού, το εργοστάσιο για έναν περίπου χρόνο δεν παρήγαγε ούτε ένα κάλυκα. Σαν δικαιολογία για το παραπάνω προς τον Γερμανικό στρατό, δόθηκε το γεγονός των «αρχικών δυσκολιών», στην πραγματικότητα όμως σκοπίμως είχε αποδυναμώσει την γραμμή παραγωγής με απώτερο σκοπό την κακή παραγωγή καλύκων για σφαίρες.
Όπως ήταν λογικό μετά από τόσες δωροδοκίες, αλλά και την πλήρως αποτυχημένη λειτουργία του εργοστασίου, ο Σίντλερ χρεοκόπησε, πληρώνοντας μάλιστα και την απληστία του για διασκέδαση, γυναίκες και ποτό. Μετά από μία σύντομη περιπλάνηση στην Αργεντινή, όπου εγκατέλειψε την γυναίκα του, επέστρεψε στη Γερμανία ζώντας από φιλανθρωπίες Εβραίων πολιτών μέχρι και το τέλος της ζωής του, σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 1974.

Ήρωας ή εγκληματίας;

Για πολλούς το ναζιστικό παρελθόν του, αλλά και η ηρωοποίησή του μέσω της ταινίας του Σπίλμπεργκ, αποτέλεσε λόγο μίσους και όχι θαυμασμού, ωστόσο το γεγονός ότι έσωσε παραπάνω από 1000 Εβραίους δεν αμφισβητείται από κανέναν, ενώ είναι πολλοί αυτοί που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και έχουν πλέξει το εγκώμιο του σωτήρα τους. Όπως του έγραψαν άλλωστε και στο δαχτυλίδι που του πρόσφεραν… «Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο ολόκληρο».

Σοφιάννα Μπονοβόλια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: