• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

  Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

  GAIVOTAS

  Να’ μουν πουλί θαλασσινό
  να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


  Choose your language
  to translate

  Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

  καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

  ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

  θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

  -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

  Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

  όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

  μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

  Β.Π

 • free counters

  ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

 • Blog Stats

  • 840,962 hits
 • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

 • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

 • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

 • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

 • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

 • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

 • WWF

 • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

 • Αρχείο

 • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

 • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

 • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

  Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

  Το DNA του Ποιητή

  Μίνα Παπανικολάου

  “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
   
 • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

 • SYNC BLOGS

 • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 • Σώπασε…
  ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
  Σώπασε…
  ένας κάδος απορριμμάτων
  λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
  Σώπασε....
  Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
  Σώπασε…
  Δεν έχω πια λέξεις.
  Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
  και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΝΕR' S TATTOO

  ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

  Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

  μα πάντα μια η νεράϊδα....

  ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

 • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

  Π.Ελυάρ

  Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

  από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

  Γ.Στίγκας

  ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

  Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

  σαν την ψυχή του ποιητή

  που και να θέλει δεν μπορεί

  στον τόπο του να μένει...

 • το πρώτο μου βραβείο

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/
 • Advertisements

Μια χάρτινη κουκουβάγια για ρεκόρ Γκίνες

Origami 500 τ.μ. θα φτιάξουν 20.000 άτομα τον ερχόμενο Μάρτιο στο γήπεδο του Μετς

origami-owl-diagram-jpg
Αφού σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Μυρτώ Δημητρίου συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στη Νέα Υόρκη. Αν και θέμα τους ήταν το θέατρο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έγιναν η αφορμή για να γνωρίσει τον κόσμο του origami, που φαίνεται ότι τη γοήτευσε.

‘Ενας από τους καθηγητές της, Ιάπωνας την καταγωγή και μάστερ στην ιαπωνική τέχνη του διπλώματος χαρτιού, τη μύησε στις πρώτες τεχνικές του origami. Λίγα χρόνια μετά, έγινε η πρώτη Ελληνίδα με δίπλωμα διδασκαλίας origami από τον Παγκόσμιο Ιαπωνικό Οργανισμό. «Φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν μου ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο να διδάξω origami σε ιάπωνες φοιτητές» λέει η ίδια στο «Βήμα».

Στις 18 Μαρτίου 2014, στο Γήπεδο του Μετς υπό την καθοδήγηση της instructor Μυρτώς Δημητρίου περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν με χάρτινα λουλούδια το μωσαϊκό μιας πελώριας κουκουβάγιας – σύμβολο της σοφίας και έμβλημα της πόλης των Αθηνών – έκτασης 500 τ.μ. Στόχος της πρόκλησης αυτής είναι η κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο origami του κόσμου, το οποίο κατέχει η ίδια από τις 31 Μαΐου 2012.

Τότε, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων σχηματίστηκε στην πλατεία Αριστοτέλους η εικόνα του Λευκού Πύργου σε μια έκταση 403 τ.μ. με τη χρήση 40.000 χάρτινων λουλουδιών.

Μια παγκόσμια τέχνη

Για την προετοιμασία του νέου αυτού εγχειρήματος θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων παρουσιάσεις, εργαστήρια και σεμινάρια origami σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ).

Τα εργαστήρια θα παρακολουθήσουν μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και ενήλικες με κόστος συμμετοχής 5 ευρώ. «Πρόκειται για ένα συμβολικό αντίτιμο με το οποίο θα καλυφθεί το κόστος του εξοπλισμού, όμως σε καμία περίπτωση και σε συνεργασία με τα σχολεία δεν πρόκειται να αποκλειστεί κανένα παιδί, η οικογένεια του οποίου δεν μπορεί να διαθέσει αυτό το ποσό» τονίζει στο «Βήμα» η κυρία Δημητρίου.

‘Οπως εξηγεί, πρόκειται για μια παγκόσμια τέχνη, την οποία ο κάθε λαός μπορεί να προσαρμόσει στον δικό του πολιτισμό.

Εξάλλου, η τέχνη του χαρτιού είναι αρκετά οικεία και στη δική μας κουλτούρα. «Για παράδειγμα, όταν δίδαξα στο Τόκιο, διαπίστωσα ότι ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνουμε στην Ελλάδα το γνωστό χάρτινο καραβάκι δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που οι Ιάπωνες το απεικονίζουν. Εκανε και σε εκείνους ιδιαίτερη εντύπωση η δική μας τεχνική» σημειώνει η κυρία Δημητρίου.

Την ίδια στιγμή, το origami αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, καθώς επίσης βοηθάει στη χαλάρωση και για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. «Στα παιδιά, για παράδειγμα, διδάσκει τη χαρά της δημιουργίας ακόμη και με ένα μικρό κομμάτι χαρτί ή ένα post-it, την ίδια στιγμή όμως τα βοηθά να συντονίζουν μικρές κινήσεις με τα χέρια τους. Στις μεγαλύτερες ηλικίες φαίνεται ότι συμβάλλει θετικά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ» εξηγεί η καθοδηγήτρια.

Επίσης, η ενασχόληση με την τεχνική αυτή τονώνει την αυτοπεποίθηση, ιδιαίτερα των ενηλίκων οι οποίοι βλέπουν τελικά ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση φτιάχνουν πράγματα που δεν φαντάζονταν. Ο μύθος «δεν πιάνουν τα χέρια μου» καταρρίπτεται σε ένα μόλις εργαστήριο.

Και παγκόσμια μοτίβα

Και μπορεί η ίδια η Μυρτώ Δημητρίου ως κοινωνική ανθρωπολόγος να συνδύασε την ελληνική λαογραφία με την ιαπωνική τέχνη αναπαριστώντας μοτίβα ελληνικών κεντημάτων από τη συλλογή της Αμαλίας Μεγαπάνου του Μουσείου Μπενάκη ή μια σειρά έργων εμπνευσμένη από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου, όμως δεν είναι απαραίτητο όλοι να γίνουν καλλιτέχνες.

Η ιαπωνική τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα για να φτιάξουμε δώρα, αντικείμενα διακόσμησης, χειροποίητα κοσμήματα ή στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Με στόχο λοιπόν να χαρίσουν αισιοδοξία στους κατοίκους της πρωτεύουσας αυτή τη δύσκολη περίοδο, η εκπαιδεύτρια και η δημοτική αρχή κάνουν ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλους να λάβουν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά εργαστήρια μπορείτε να καλέσετε στο 6977716780, ενώ για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε

το  http://www.myrtodimitriou-origami.gr/index.php/el/.

http://athinapolimas.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6.html

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: