• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

  Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

  GAIVOTAS

  Να’ μουν πουλί θαλασσινό
  να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


  Choose your language
  to translate

  Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

  καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

  ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

  θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

  -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

  Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

  όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

  μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

  Β.Π

 • free counters

  ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

 • Blog Stats

  • 864,552 hits
 • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

 • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

 • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

 • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

 • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

 • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

 • WWF

 • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

 • Αρχείο

 • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

 • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

 • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

  Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

  Το DNA του Ποιητή

  Μίνα Παπανικολάου

  “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
   
 • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

 • SYNC BLOGS

 • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 • Σώπασε…
  ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
  Σώπασε…
  ένας κάδος απορριμμάτων
  λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
  Σώπασε....
  Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
  Σώπασε…
  Δεν έχω πια λέξεις.
  Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
  και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΝΕR' S TATTOO

  ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

  Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

  μα πάντα μια η νεράϊδα....

  ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

 • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

  Π.Ελυάρ

  Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

  από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

  Γ.Στίγκας

  ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

  Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

  σαν την ψυχή του ποιητή

  που και να θέλει δεν μπορεί

  στον τόπο του να μένει...

 • το πρώτο μου βραβείο

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/
 • Advertisements

Σε ένα βιβλίο όλη η Ελληνική χλωρίδα

«Συνέλεξαν» ένα – ένα τα φυτά της Ελλάδας και δημιούργησαν τον πρώτο ολοκληρωμένο κατάλογο για τη χλωρίδα της χώρας μας που περιλαμβάνει 6600 φυτά!

«Πρόκειται για μια ιστορική έκδοση, αν αναλογισθούμε ότι η τελευταία πλήρης, ‘Χλωρίδα της Ελλάδας’, χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Ήταν ο Eugen von Halacsy, ένας Ούγγρος φυσικός στη Βιέννη, που συνόψισε στο έργο του Conspectus Florae Graecae (Halacsy 1900–1904, με συμπληρώματα το 1908 και το 1912), μια προσεκτική και ακριβή εργασία για τη χλωρίδα της Ελλάδας. Η χλωρίδα, όμως, του Halacsy κάλυπτε την Ελλάδα, με τα εθνικά της σύνορα που τότε έφταναν μέχρι τη Θεσσαλία και δεν περιλάμβαναν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου” εξήγησε σε δημοσιογράφους ο συντονιστής της επιτροπής έκδοσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα ειδών φυτών και ζώων, αλλά και οικοτόπων -τοπίων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και το σημαντικότερο κέντρο ενδημισμού στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

«Αναλογικά με την έκτασή της», διευκρινίζει, «διαθέτει μια βιοποικιλότητα από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της συνύπαρξης χλωριδικών περιοχών όπως είναι η μεσογειακή, η ευρωπαϊκή και η ιρανοκασπική, η χλωρίδα της Ελλάδας είναι από τις πλουσιότερες της Ευρώπης, με περισσότερα από 6000 είδη και υποείδη ανώτερων φυτών».

Πλούσια η χλωρίδα της Ελλάδας

Όπως επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος, η Ελλάδα κατέχει το 6% της έκτασης της Μεσογείου, αλλά το 26% της μεσογειακής χλωρίδας. Η ελληνική χλωρίδα, λαμβάνοντας υπόψη τον πλούτο της σε είδη σε σχέση με την έκτασή της (ως μέτρο της βιοποικιλότητας), είναι μεταξύ των πλουσιότερων χλωρίδων των ευρωπαϊκών και των μεσογειακών ή των μεσογειακού κλιματικού τύπου περιοχών.

«Η Ελλάδα, με βάση την έκτασή της, θα αναμενόταν να έχει περίπου 4000 είδη. Όμως, καταγράψαμε 6600 είδη, επομένως χαρακτηρίζεται περίπου από 50% μεγαλύτερο πλούτο σε είδη φυτών σε σύγκριση με τα στατιστικώς αναμενόμενα» λέει ο καθηγητής.

Ωστόσο, στο ερώτημα ποιος είναι, σήμερα, ο ακριβής αριθμός φυτών που συνθέτουν τη χλωρίδα της Ελλάδας, οι απαντήσεις πριν από την έκδοση του καταλόγου ήταν προσεγγιστικές, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν σε περίπου 6300 τον αριθμό των φυτών.

Αντιλαμβανόμενη την ολοένα μεγαλύτερη αναγκαιότητα για την πλήρη γνώση και την έκδοση του πρώτου Καταλόγου Φυτών της Ελληνικής Χλωρίδας, η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία αποφάσισε το 2010 τη συγκρότηση μιας ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την κατάρτιση και έκδοση του πρώτου Καταλόγου Φυτών της Ελληνικής Χλωρίδας (Checklist of the Vascular Plants of Greece).

Στην Επιτροπή Συντονισμού της έκδοσης συμμετείχαν – εκτός από τον κ. Δημόπουλο – οι καθηγητές Γρηγόρης Ιατρού, Στέλλα Κοκκίνη, Θεοφάνη Κωνσταντινίδη και Δημήτριος Τζανουδάκη, καθώς και οι ξένοι επιστήμονες Αrne Strid (Orb?k, Denmark), Erwin Bergmeier (University of Gottingen, Germany) και Thomas Raus (BGBM- Frei University Berlin, Germany).

Το βιβλίο ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά, αποτελείται από 370 σελίδες και είναι κοινή έκδοση της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας και του Βοτανικού Μουσείου – Βοτανικού Κήπου του Βερολίνου, το οποίο χρηματοδότησε και την εκτύπωσή του.

«Οι επιστήμονες εργαστήκαμε όλοι εθελοντικά για την έκδοσή του και τα έσοδα από τις πωλήσεις του (τιμή πώλησης έκαστου 40 ευρώ) θα διατεθούν στο Βοτανικό Μουσείο για την κάλυψη των εξόδων, αλλά και στην Ελληνική Βοτανική Εταιρία» ξεκαθαρίζει ο κ. Δημόπουλος.

Εκτίμησή του είναι, ότι η έκδοση αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας, με τη μορφή επεξεργασμένου, σχολιασμένου και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένου καταλόγου και θα έχει εξαιρετική συμβολή στην προστασία και την αειφορική διαχείριση της βιοποικιλότητας της χώρας μας, αλλά και στην ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία της φύσης.

http://www.polispost.com/article/27704/kategrapsan-se-ena-biblio-oli-tin-elliniki-chlorida

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: