• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

  Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

  GAIVOTAS

  Να’ μουν πουλί θαλασσινό
  να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


  Choose your language
  to translate

  Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

  καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

  ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

  θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

  -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

  Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

  όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

  μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

  Β.Π

 • free counters

  ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

 • Blog Stats

  • 871,267 hits
 • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

 • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

 • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

 • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

 • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

 • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

 • WWF

 • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

 • Αρχείο

 • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

 • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

 • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

  Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

  Το DNA του Ποιητή

  Μίνα Παπανικολάου

  “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
   
 • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

 • SYNC BLOGS

 • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 • Σώπασε…
  ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
  Σώπασε…
  ένας κάδος απορριμμάτων
  λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
  Σώπασε....
  Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
  Σώπασε…
  Δεν έχω πια λέξεις.
  Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
  και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΝΕR' S TATTOO

  ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

  Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

  μα πάντα μια η νεράϊδα....

  ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

 • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

  Π.Ελυάρ

  Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

  από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

  Γ.Στίγκας

  ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

  Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

  σαν την ψυχή του ποιητή

  που και να θέλει δεν μπορεί

  στον τόπο του να μένει...

 • το πρώτο μου βραβείο

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/
 • Advertisements

Ζωγραφίζοντας στην ξενιτειά με την μέθοδο Giclee

Στις 15 Ιανουαρίου, στην Γκαλερί ΑΕΝΑΟΝ, Νεοφύτου Βάμβα 5 Πλ. Κολωνακίου, θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Γιώργου Κόρδη. Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου, παρουσιάζονται έργα δουλεμένα ψηφιακά και τυπωμένα με τη μέθοδο Giclee σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Ο Γιώργος Κόρδης, Ζωγράφος- Αγιογράφος- Πανεπιστημιακός, εδώ και αρκετό καιρό εργάζεται στην Αμερική, όπου έχει αναλάβει την αγιογράφηση Ορθόδοξων Ναών.  Όπως έχει πει ο ίδιος, στην Αμερική υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη Εικονογραφία, ακόμη και από τα άλλα δόγματα, τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Προτεστάντες.  Παράλληλα, διοργανώνονται για το κοινό, διαλέξεις, σεμινάρια, καθώς και άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, για να γνωρίσει καλύτερα το αμερικανικό κοινό την τέχνη της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Ζωγράφος -Εικονογράφος Γιώργος Κόρδης απάντησε από την Αμερική, όπου εργάζεται, στις ερωτήσεις της Πεμπτουσίας.

φωτο 1, Γ. Κόρδης

Πεμπτουσία: Πότε δουλεύτηκαν τα έργα που θα δούμε στην έκθεση;

Γ.Κόρδης:Τα έργα που εκθέτω έγιναν στη διάρκεια του 2013 στην ξενιτειά και με τη βοήθεια μιας ταμπλέτας Samsung. Είναι μια απλή ταμπλέτα, η οποία όμως δίνει τεράστιες δυνατότητες εικαστικής έκφρασης και πολύ ελευθερία αφού μπορεί κανείς να εργαστεί παντού και πάντοτε, χωρίς να έχει τους περιορισμούς του εργαστηρίου, των χρωμάτων και άλλων απαραίτητων υλικών. Δουλεύει κανείς με το φως και άυλα, θα έλεγα σχηματοποιεί τις μορφές του και τις πλάθει με σχετική ευκολία.

φωτο 2, Γ. Κόρδης

Πεμπτουσία:Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία;

Γ.Κόρδης:Δεν θα έλεγα πως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία για την έκθεση αυτή. Ταξιδεύοντας στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου την περασμένη χρονιά, κατέγραφα συνήθως συναισθήματα και αισθήματα που αναπτύσσονταν μέσα μου στην ξενιτειά, όπου όμως παρακολουθούσα την κατάσταση στην πατρίδα, όπου και η οικογένεια μου.

Ταυτόχρονα βίωνα και την σκληρή σχετικά πραγματικότητα του να ζει κανείς σε ξένο τόπο-όσο κι αν η υποστήριξη που είχα από την ομογένεια ήταν πραγματικά θαυμαστή και πολύ σημαντική. Νομίζω πως όλα αυτά με επηρέασαν και επέδρασαν πάνω στη ζωγραφιές που έφταιξα, χωρίς όμως να ακολουθώ συνειδητά κάποιο θεματολόγιο.

Έτσι υπάρχουν πολλά και ποικίλα θέματα. Άλλοτε χαρούμενα κι άλλοτε θλίψεως και πόνου εκφραστικά..έτσι ένοιωθα, έτσι κατέγραψα τα αισθήματα μου, έτσι συμμετείχα στην πραγματικότητα της Ελλάδας του σήμερα. Δε λέω πως με όσα έκαμα επιχείρησα κάποια πρόταση λύσης ή εξόδου από τη δυσκολία.. Απλά κατέγραψα όσα ένοιωθα. Αυτό ήταν για μένα λυτρωτικό..ελπίζω πως ίσως να είναι και για άλλους το ίδιο…

Φωτο 3, Γ. Κόρδης

Πεμπτουσία:Τι είναι ακριβώς η τεχνική giclee;

Γ.Κόρδης:Η τεχνική Giclee είναι μια τεχνική αρκετών δεκαετιών πλέον με την οποία ένα έργο δημιουργημένο ψηφιακά μπορεί να πάρει” σάρκα και οστά”, να τυπωθεί δηλαδή για να μπορεί να γίνει απόκτημα κάποιων ανθρώπων. Η Τεχνική αυτή γίνεται σε εκτυπωτές πολύ υψηλής ανάλυσης, με μελάνια ανεξίτηλα που είναι στην πραγματικότητα χρωστικές ουσίες ίδιες με αυτές που ζωγραφίζουμε και γιαυτό και είναι ανεξίτηλα στον χρόνο.

Η εκτύπωση γίνεται με πολλά χρώματα και συνεπώς η πιστότητα ως προς το πρωτότυπο έργο και η ζωντάνια των χρωμάτων είναι απίστευτη, Φυσικά για την εκτύπωση χρησιμοποιούνται χαρτιά βαμβακερά acid free και φυσικά υπάρχει εγγύηση μερικών εκατοντάδων ετών για το αναλλοίωτο των έργων. Εξαιτίας αυτού τα Giclee θεωρούνται διεθνώς σήμερα αυθεντικά έργα τέχνης και σε πολλά μεγάλα μουσεία στην Αμερική και στην Ευρώπη υπάρχουν συλλογές τους . Προσωπικά μάλιστα τυπώνω τα έργα που έκαμα ψηφιακά, σε πολύ λίγα αντίτυπα (5-7) γεγονός που τους δίνει μεγάλη συλλεκτικότητα.

Φωτο 4, Γ. Κόρδης

Πεμπτουσία:Πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι σύγχρονες τεχνολογίες τον εικονογράφο;

Γ.Κόρδης:Τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα μπορούν να βοηθήσουν τους ζωγράφους αλλά και του εικονογράφους πολύ, γιατί παρέχουν μεγάλες ευκολίες στη εργασία σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη δημιουργία προσχεδίων αλλά και για την δημιουργία μικτών τεχνικών, που δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει χωρίς τέτοια τεχνολογικά επιτεύγματα. Επίσης κάτι που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το εξής: Εργαζόμενος κανείς ψηφιακά και τυπώνοντας τα έργα του, στην πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν κάποιο έργο σε πολύ  προσιτή τιμή, κάτι που δεν είναι εύκολο όταν υπάρχει μόνον ένα πρωτότυπο έργο. Έτσι μπορούμε να πούμε πως η τέχνη γίνεται πιο λαϊκό γεγονός και μπορεί να έχει μεγαλύτερη λειτουργία μέσα στην κοινωνία. Η διάχυση όμως αυτή δεν γίνεται μέσα από φτηνές εκτυπώσεις αναπαραγωγές, αλλά μέσα από τεχνικές σωστές που παράγουν αυθεντικά έργα με εξαιρετική ποιότητα που επειδή μάλιστα είναι λίγα, έχουν συλλεκτική αξία και θεωρούνται αυθεντικά έργα.

Φωτο 5, Γ. Κόρδης

Κατερίνα Χουζούρη

http://www.pemptousia.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: