Η τέχνη του origami… Μία τεχνική που εφαρμόζεται σε διαφορετικούς τομείς παρουσιάζοντας εξαιρετικές μορφές που εκφράζουν μία ιδιαίτερη ιδεολογία και αισθητική. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται…; Είναι απλά και μόνο το δίπλωμα ενός χαρτιού! Σίγουρα δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αρκεί όμως να κατανοήσει κανείς τη λογική που διέπει αυτή την τέχνη και να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη…!

Σκοπός αυτού του post δεν είναι, στην ουσία, να μάθουμε την τεχνική, αλλά να περιπλανηθούμε σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους μέσα από ποικίλες μορφές και πρακτικές, και γιατί όχι μιας και τα Χριστούγεννα είναι καθ’ οδόν, να δούμε και κάποια παραδείγματα χριστουγεννιάτικων εφαρμογών με τη χρήση ενός και μόνο χαρτιού…

Αρκεί ίσως να γνωρίζουμε πως όταν το χαρτί εμφανίστηκε στην Κίνα, οι άνθρωποι άρχισαν να του δίνουν διάφορα σχήματα και στη συνέχεια όταν μοναχοί βουδιστές μετέφεραν τα μυστικά του στην Ιαπωνία, το δίπλωμα του χαρτιού έγινε παράδοση και

μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε συνεχώς εξαιρετικά παραδείγματα. Στο origami, χρησιμοποιείται οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί και δεν επιτρέπεται το κόψιμο, παρά μόνο το δίπλωμα. Ωστόσο, υπάρχουν και ειδικά χαρτιά υψηλής αντοχής σε ποικιλία χρωμάτων, ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή οποιασδήποτε μορφής origami ανάλογα τις επιθυμίες του εκάστοτε δημιουργού.

Ας αρχίσουμε λοιπόν την περιπλάνησή μας σε αυτή την τέχνη ξεκινώντας από τα μονοπάτια της Αρχιτεκτονικής…

Untitled-2

Το “Folded Plate Hut”, δημιουργία των αρχιτεκτόνων Ryuichi Ashizawa είναι μία προσωρινή δομή που τοποθετήθηκε στο πάρκο Nakanoshima στην Osaka το 2009 και φιλοξένησε συναυλίες και θεατρικά δρώμενα. Εμπνευσμένοι από τα origami, οι αρχιτέκτονες διαμόρφωσαν μία οροφή από ξύλινες επιφάνειες που μοιάζουν να ξεδιπλώνονται κάνοντας έντονη την παρουσία τους στον αστικό ιστό.

Μία άλλη οπτική είναι αυτή της προσωρινής περιοχής κατοίκησης… Το χαρτί με τη βοήθεια της τέχνης origami χρησιμοποιείται για να παρέχει προσωρινά καταφύγια…

render-board_final4

Άξιο αναφοράς είναι και το “Bloomberg pavilion” μέσα από το οποίο βλέπουμε διαφορετικές δυνατότητες της “Aρχιτεκτονικής Origami”, γι’ αυτό άλλωστε και η Akihila Hirata κέρδισε μια πολύ σημαντική διάκριση στη Μπιενάλε της Βενετίας με αυτή την πρότασή της.

Untitled-1

Στο χώρο της μόδας, σημαντικοί σχεδιαστές έχουν εμπνευστεί από αυτή την τέχνη και έχουν αφιερώσει συλλογές τους στα origami, όπως ο Galliano για τον οίκο Christian Dior το 2007 και μετέπειτα η Katsuya Kamo για την Chanel την άνοιξη του 2009.

Galliano for Dior 2007_1

Galliano for Dior 2007_3

CHANEL

A model presents a creation by German de