• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

  Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

  GAIVOTAS

  Να’ μουν πουλί θαλασσινό
  να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


  Choose your language
  to translate

  Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

  καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

  ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

  θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

  -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

  Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

  όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

  μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

  Β.Π

 • free counters

  ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

 • Blog Stats

  • 956.735 hits
 • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

 • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

 • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

 • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

 • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

 • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

 • WWF

 • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

 • Αρχείο

 • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

 • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

 • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

  Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

  Το DNA του Ποιητή

  Μίνα Παπανικολάου

  “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
   
 • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

 • SYNC BLOGS

 • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 • Σώπασε…
  ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
  Σώπασε…
  ένας κάδος απορριμμάτων
  λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
  Σώπασε....
  Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
  Σώπασε…
  Δεν έχω πια λέξεις.
  Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
  και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΝΕR' S TATTOO

  ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

  Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

  μα πάντα μια η νεράϊδα....

  ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

 • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

  Π.Ελυάρ

  Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

  από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

  Γ.Στίγκας

  ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

  Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

  σαν την ψυχή του ποιητή

  που και να θέλει δεν μπορεί

  στον τόπο του να μένει...

 • το πρώτο μου βραβείο

  ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/

Η σκόνη της αφρικής και οι «ματωμένες σταγόνες» του Δία

Dust-Blowing-Over-the-MediterraneanΤης ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Η σκόνη από την Αφρική, που κάνει όλο και συχνότερα την εμφάνισή της και στη χώρα μας, δεν λερώνει μόνο τα αυτοκίνητά μας. Ο εμπλουτισμός της με τους ρύπους της πόλης την καθιστά επικίνδυνη και για την υγεία. Πού οφείλεται η συχνότερη εμφάνιση του φαινομένου και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι «ματωμένες σταγόνες» που, όπως γράφει ο Ομηρος, έριξε ο Δίας για να εκδικηθεί το σκοτωμό του Σαρπηδόνα με… την κόκκινη βροχή που καταγράφηκε το 1901 στη βόρεια Γερμανία και… τις συνεχείς διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν το Μάρτιο στην Καλαμάτα; Πρόκειται για διαφορετικές εκφάνσεις του ίδιου φαινομένου: της μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα στην Ευρώπη.320px-Death_Sarpedon_MNA_Policoro_detail

Σκόνη με… βαρύ φορτίο

Πράγματι, στις 6 Μαρτίου, τα φώτα στην Καλαμάτα τρεμόπαιξαν πολλές φορές πριν σβήσουν εντελώς. Το σύννεφο σκόνης που είχε σκεπάσει την πόλη είχε «πλήξει» και τους πυλώνες της ΔΕΗ, προκαλώντας αλλεπάλληλα μπλακ άουτ. Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα στην Αθήνα. Εκείνη την οι «ματωμένες σταγόνες»ημέρα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών «μέτρησαν» επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων PM10 της τάξης των 550 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο (μg/m3), όταν την προηγούμενη ημέρα δεν ξεπερνούσαν τα 17 μg/m3. Η αύξηση ξεπερνούσε το 3.000% και βέβαια κατά πολύ και το όριο συναγερμού για ημερήσιες συγκεντρώσεις (μόλις 50 μg/m3).

Το τριήμερο 5-7 Μαρτίου 2009, καταγράφηκε το τελευταίο μεγάλο κρούσμα μεταφοράς σκόνης από τη «μαύρη ήπειρο» στη νότια Ευρώπη, γεγονός που έθεσε σε συναγερμό μετεωρολόγους, κλιματολόγους και τις Αρχές. Γιατί, μπορεί το φαινόμενο να μην είναι πρωτόγνωρο, τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει επικίνδυνο.

Το πρόβλημα ξεκινά από τη σύσταση της ίδιας της σκόνης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σκόνη που μεταφέρεται από την Αφρική στην Ελλάδα (Φεβρουάριος 2006) «κουβαλά» μαζί της εννέα βαρέα μέταλλα: μόλυβδο, αρσενικό, σίδηρο, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Για την ύπαρξη των επικίνδυνων αυτών ουσιών στη μεταφερόμενη σκόνη ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, η ανθρωπογενής μόλυνση στις αφρικανικές ερήμους, όπως η κίνηση οχημάτων, η απόρριψη αποβλήτων, κ.λπ.

Ωστόσο, φτάνοντας στις πόλεις της νότιας Ευρώπης, το πρόβλημα επιδεινώνεται. «’Οταν φτάσει σε ένα αστικό περιβάλλον, λειτουργεί σαν πόλος έλξης για τους ρύπους», εξηγεί στο ΟΙΚΟ ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Ερευνας δρ Χάρης Καμπεζίδης. «Μόρια ρύπων επικάθονται πάνω της, κι έτσι αυτό που εισπνέουμε είναι ένα συσσωμάτωμα, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η σκόνη και γύρω-γύρω οι αθηναϊκοί ρύποι. Αυτό είναι το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Και αυτό γιατί τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα υπόλοιπα έχουν «κάτσει» στη διαδρομή. Η μορφολογία τους αυτή τα καθιστά απόλυτα εισπνεύσιμα και άρα επιβλαβή, ιδίως για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Και όχι μόνο. Τα μικροσωματίδια, εισερχόμενα βαθιά στους πνεύμονες, μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προσβάλουν μέχρι και την καρδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες «εισβολής» της σκόνης στις πόλεις, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα κρούσματα θανάτων.

Πού οφείλεται το φαινόμενο;

Προφανώς, πυροδοτείται από τις μετεωρολογικές συνθήκες. Δηλαδή, από την ύπαρξη ενός βαρομετρικού συστήματος πάνω από τη βορειοδυτική Αφρική και τη δυτική Μεσόγειο και την ταυτόχρονη επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων. Οι συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη, γι” αυτό και το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση από αρχές Μαρτίου έως αρχές Ιουνίου.

«Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο», εξηγεί ο κ. Καμπεζίδης. «Για να υπάρξει, θα πρέπει να προηγηθεί ένας συνδυασμός βαρομετρικών συστημάτων. Ωστόσο, το πόσο συχνά παρατηρείται αυτός ο συνδυασμός μπορεί να έχει τις ρίζες του στις κλιματικές αλλαγές». Οι επιστήμονες πάντως δεν φαίνεται να συμφωνούν στο ερώτημα εάν υπάρχει έξαρση του φαινομένου λόγω των κλιματικών αλλαγών.

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζει, «το ίδιο το φαινόμενο επιδρά στο κλίμα, αφού τα ξένα σωματίδια που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα μπορεί να θεωρηθούν πυρήνες δημιουργίας νεφών ή να προκαλέσουν συμπυκνώσεις υδρατμών που να δώσουν καταιγίδα, να τροποποιήσουν δηλαδή τον καιρό».

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι παλαιότερη έρευνα (1986) που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό «Nature» είχε υπολογίσει ότι κάθε χρόνο μεταφέρονται τουλάχιστον 3,9 εκατ. τόνοι σκόνης από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο. Ειδικά στην Κρήτη εκτιμάται ότι σε κάθε τετραγωνικό μέτρο εδάφους επικάθονται από 10 έως 100 γραμμάρια σκόνης από την Αφρική!

Τα τρία στάδια

Οπως εξηγεί στο ΟΙΚΟ ο διευθυντής Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, η διαδικασία μεταφοράς σκόνης από τις ερήμους της Αφρικής προς την Ελλάδα, αλλά και βορειότερα, χωρίζεται σε τρία στάδια.

– Στάδιο ανύψωσης. Η σκόνη στην περιοχή της Σαχάρας ανεβαίνει από την επιφάνεια του εδάφους στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με τις αέριες μάζες που εξαναγκάζονται σε ανοδική κίνηση.

– Στάδιο μεταφοράς. Η σκόνη μεταφέρεται από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη με νότιο ισχυρό ρεύμα το οποίο παρατηρείται σε μεγάλο βάθος στην ατμόσφαιρα. Η εντονότερη μεταφορά σκόνης γίνεται συνήθως σε ύψη από 1.500 έως 4.000 μ., αν και έχει παρατηρηθεί ακόμη και σε ύψος 10.000 μ.

– Στάδιο απόθεσης. Η σκόνη είτε θα κατακαθίσει στο έδαφος έπειτa από την αιώρησή της είτε θα εμπλακεί στις διαδικασίες σχηματισμού βροχής ή χιονιού και θα πέσει στο έδαφος με τις σταγόνες ή νιφάδες.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο για την Προαγωγή Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, τις ημέρες της «επίσκεψης» της σκόνης από την Αφρική, οι πολίτες που έχουν σοβαρά αναπνευστικά και καρδαγγειακά προβλήματα θα πρέπει:

•   Να περιορίζουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

•   Να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση και την έντονη δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους, όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας.

•   Να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.

•   Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας, να απευθύνονται στον θεράποντα γιατρό τους ή σε εφημερεύον νοσοκομείο.

http://blogs.sch.gr/7lykkall/archives/703

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: