• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

    Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

    GAIVOTAS

    Να’ μουν πουλί θαλασσινό
    να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


    Choose your language
    to translate

    Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

    καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

    ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

    θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

    -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

    Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

    όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

    μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

    Β.Π

  • free counters

    ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

  • Blog Stats

    • 1.040.364 hits
  • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

  • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

  • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

  • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

  • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

  • WWF

  • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

  • Αρχείο

  • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

  • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

  • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

    Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

    Το DNA του Ποιητή

    Μίνα Παπανικολάου

    “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
     
  • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

  • SYNC BLOGS

  • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

  • Σώπασε…
    ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
    Σώπασε…
    ένας κάδος απορριμμάτων
    λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
    Σώπασε....
    Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
    Σώπασε…
    Δεν έχω πια λέξεις.
    Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
    και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΑΝΕR' S TATTOO

    ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

    Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

    μα πάντα μια η νεράϊδα....

    ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

  • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

    Π.Ελυάρ

    Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

    από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

    Γ.Στίγκας

    ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

    Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

    σαν την ψυχή του ποιητή

    που και να θέλει δεν μπορεί

    στον τόπο του να μένει...

  • το πρώτο μου βραβείο

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/

«Ταξίδι στη Μυτιλήνη», στο ελαιοτριβείο του παππού του Οδυσσέα Ελύτη

Ο Λάκης Παπαστάθης επιστρέφει στη Μυτιλήνη  για την πρεµιέρα της νέας του ταινίας

´Eπειτα από είκοσι χρόνια, ένας κινηµατογραφιστής επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του, τη Μυτιλήνη, µε αφορµή µια κληρονοµιά. Εκεί συναντά συγγενείς και φίλους, τη στιγµή που οι µνήµες του παρελθόντος φέρνουν στην επιφάνεια έναν χαµένο έρωτα. Είναι το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», η ταινία του πολυβραβευµένου Λάκη Παπαστάθη, που προβάλλεται σε παγκόσµια πρώτη στο ιστορικό ελαιοτριβείο του παππού του Οδυσσέα Ελύτη στον Παπάδο της Λέσβου, σηµερινό Ελαιοτριβείο-Μουσείο της εταιρείας «Αρχιπέλαγος».

«Είναι µια βαθιά βιωµατική ταινία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Λάκης Παπαστάθης που µεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Λέσβου. «Εκείνη γεννά την επιστροφή µου στο νησί», σχολιάζει ο σκηνοθέτης, γνωστός από τις ταινίες του «Τον καιρό των Ελλήνων», «Θεόφιλος», «Το µόνον της ζωής του ταξείδιον». Τους ρόλους ερµηνεύουν µεταξύ άλλων οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορµπά, Δηµήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νικόλας Παπαγιάννης.

Η Μυτιλήνη του χθες και του σήµερα παρουσιάζεται σ´ έναν αυτοσχέδιο υπαίθριο κινηµατογράφο που στήθηκε στον χώρο όπου το 1887 λειτουργούσε το ατµοκίνητο ελαιοτριβείο του Νικόλαου Βρανά – σηµερινό Ελαιοτριβείο-Μουσείο. Το µοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιοµηχανικό συγκρότηµα του Παπάδου λειτουργούσε ώς τις αρχές του ’70. Σώθηκε από τη φθορά του χρόνου µε τη φροντίδα της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», η οποία το αναστήλωσε και το διαµόρφωσε σε πρότυπο Μουσείο Ελαιουργίας και χώρο πολιτισµού. «Ο µηχανολογικός εξοπλισµός του ελαιοτριβείου διατηρήθηκε στο ακέραιον ώστε οι επισκέπτες και τα σχολεία να ενηµερώνονται για τη διαδικασία παραγωγής λαδιού», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχιτέκτονας, πολιτικός και σηµερινός υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης, µέλος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» (µε πρόεδρο τον Νίκο Κούνδουρο και µέλη µεταξύ άλλων τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον αείµνηστο Ζυλ Ντασσέν, τον Αγγελο Δεληβορριά, τον Νίκο Μάργαρη). Στον χώρο φιλοξενείται το πλούσιο αρχείο του ελαιοτριβείου που αριθµούσε 112 βιβλία από το 1887 έως το τέλος του 1960 το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας ανέλαβε τη φωτογράφηση και ψηφιοποίησή του  πλάι στην εικαστική παρέµβαση της Ηώς Αγγελή.

Ένα Σχόλιο

  1. Περίπου 1.800 θεατές παρακολούθησαν την κινηµατογραφική πρεµιέρα του Λάκη Παπαστάθη στο κατάµεστο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά στη Λέσβο.
    Η ιστορία και οι άνθρωποι της Λέσβου ήταν οι πρωταγωνιστές στην πρεµιέρα της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη. Στον υπαίθριο κινηµατογράφο που στήθηκε στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά της εταιρείας Αρχιπέλαγος, οι 1.800 ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού παρακολούθησαν την επιστροφή ενός κινηµατογραφιστή στον γενέθλιο τόπο του. Οι µνήµες του ήρωα ζωντάνεψαν στο βιοµηχανικό µνηµείο και χώρο πολιτισµού στον κόλπο της Γέρας.

    Οικογένειες, νέοι και µεγαλύτεροι, καθισµένοι ή όρθιοι κατέκλυσαν τον υπαίθριο χώρο του ιστορικού ελαιοτριβείου του παππού τού Ελύτη. Στη Λέσβο µιλούσαν για τη «σηµαντική βραδιά κατά την οποία µια ταινία γυρισµένη στη Μυτιλήνη προβλήθηκε στο ιστορικό µνηµείο του νησιού».Από την ατµοκίνηση στον πολιτισµό

    Οι µηχανές στο ατµοκίνητο ελαιοτριβείο του Νικoλάου Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου που λειτουργούσε από το 1887 έσβησαν πριν από τριάντα χρόνια. Το βιοµηχανικό συγκρότηµα, χάρη στη φροντίδα της εταιρείας Αρχιπέλαγος, αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί σήµερα ως µουσείο και χώρος πολιτισµού. Ο µηχανολογικός εξοπλισµός τέθηκε σε λειτουργία ώστε να ενηµερώνονται οι επισκέπτες για τη διαδικασία παραγωγής λαδιού. Εκεί φιλοξενείται και το αρχείο µε 112 βιβλία όπου είναι καταγεγραµµένοι οι «ύποπτοι» οφειλέτες και το πελατολόγιο. Στον χώρο αυτό πραγµατοποιήθηκε χθες και η συναυλία της κοµπανίας του «Αναγνωστηρίου» της Αγιάσου µε τραγούδια και χορούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας.

Σχολιάστε