• Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω

    Ξεχάστε με στη θάλασσα.....

    GAIVOTAS

    Να’ μουν πουλί θαλασσινό
    να ‘ρχόμουνα όπου είσαι…


    Choose your language
    to translate

    Πάνω από τις πατημασιές που αφήνουν οι οπλές των αλόγων

    καθώς οι άνθρωποι έφιπποι καλπάζουν

    ακολουθώντας τα τύμπανα της παραφροσύνης

    θα σκορπίζω τις στιγμές μας αγάπη μου σβήνοντας έτσι

    -αν και με πόνο- τα ίχνη από το μάταιο τούτο σπαραγμό.

    Για τους μακρινούς απόγονούς μας,

    όταν από ανάγκη κάποτε θα θελήσουν να μας πάρουν το κατόπι….

    μη και ματώσουν σε τούτους τους θρυμματισμένους καιρούς που αγαπηθήκαμε….

    Β.Π

  • free counters

    ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ efigeo63@gmail.com

  • Blog Stats

    • 1.040.344 hits
  • Στον καθρέφτη του νερού Δυσπιστείς Την ίδια σου την όψη

  • ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

  • Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ένα λάθος αλλά οι κερασιές ανθίζουν

  • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – SOS 1056

  • Αγέραστες οι δίνες. Ο κύκλος αγέραστος σαν πνεύμα που περιφέρει τα ρόδια του από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σαν χνάρι, το πουκάμισό του φιδιού, να περπατήσει ο απόγονος, να ξεγελάσει το Μινώταυρο και να αγκαλιάσει το φως και σένα!!!

  • WWF

  • Συγκεντρώνω τους πόθους μας, έτσι έξω από τους προμαχώνες έχω την πολιτεία μας στην καρδιά και έναν αόρατο στρατό με άρματα και άλογα βάζω στα δικά σου χέρια

  • Αρχείο

  • XAMOΓΕΛΑΣΤΕ

  • Πήγαινε στην παραλία σκύψε στη θάλασσα … ξεκίνα να μετράς τις σταγόνες του νερού.... Τόσο πολύ σ’αγαπώ!!!

  • Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928

    Γ.ΡΟϊΛΟΣ 1867-1928 Οι ποιητές (π. 1919)

    Το DNA του Ποιητή

    Μίνα Παπανικολάου

    “Στα βιβλία της ζωής, που δεν γράφτηκαν ακόμα, στο αίμα των Ποιητών που θα ρέει πάντα ταγμένο στην Ουτοπία, στο θάνατο που νικήθηκε από το δάκρυ της αγάπης, στα παλάτια που χτίσαμε, αποκλείοντας τα σκοτάδια, στο Φως, Νυν και Αεί”
     
  • Κικλήσκω μέγαν, αγνόν, εράσμιον, ηδύν έρωτα, τοξαλκή, πτερόεντα, πυρίδρομον, εύδρομον ορμή, συμπαίζοντα θεοίς ηδέ θνητοίς ανθρώποις, ευπάλαμον, διφνή, πάντων κληίδας έχοντας

  • SYNC BLOGS

  • γλάροςΠου ακούμπησες τα λευκά σου φτερά και έγιναν γκρίζα; ρώτησε τον γλάρο μια πεταλούδα. - Πέρασα από την σκέψη ενός πικραμένου... ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

  • Σώπασε…
    ένα σκυλί αλυχτάει μέσα στη νύχτα..
    Σώπασε…
    ένας κάδος απορριμμάτων
    λεηλατείται στα μουλωχτά έξω από την πόρτα μας.
    Σώπασε....
    Ένα κλάμα παιδιού σέρνεται στο δρόμο σα φίδι.
    Σώπασε…
    Δεν έχω πια λέξεις.
    Τις σκόρπισα όλες σε μικρές-μικρές φλογίτσες
    και περιμένω, βουβά να με αγκαλιάσεις απόψε…..
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΑΝΕR' S TATTOO

    ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΟΥ

    Kοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω σε χίλιες παραμυθιένες λίμνες....

    μα πάντα μια η νεράϊδα....

    ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!!!!!!!

  • ''Άς χαρίσουμε στην λογική αλήτικες φτερούγες''

    Π.Ελυάρ

    Kι΄αμα πηδάω κάθε νύχτα

    από την κορυφή της λύπης μου δεν είναι απο συνήθεια ειναι γιατί η αλήθεια, κύριοι, προϋποθέτει ύψος.

    Γ.Στίγκας

    ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

    Μου μοιάζουνε οι πελαργοί

    σαν την ψυχή του ποιητή

    που και να θέλει δεν μπορεί

    στον τόπο του να μένει...

  • το πρώτο μου βραβείο

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥ BLOG http://www.sync.gr/takis012/

Στην χάρτινη μακέτα του Λάνγκβαϊλ η Πράγα

muzeum-prahy“ΠΟΛΗ από χαρτί;” θα ρωτήσετε. Ναι, δεν είναι όμως πραγματική πόλη αλλά μακέτα. Πρόκειται για την Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, και η μακέτα φυλάσσεται στο Δημοτικό Μουσείο της Πράγας. Δημιουργός του έργου ήταν ο Άντονιν Λάνγκβαϊλ, ο οποίος αφιέρωσε σε αυτό 11 συναπτά έτη, από το 1826 ως το 1837, τη χρονιά που πέθανε. Πώς αποφάσισε να καταπιαστεί με ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα;

Ο Λάνγκβαϊλ γεννήθηκε το 1791 στο Πόστολοπρτι, στη σημερινή Τσεχία. Αφού σπούδασε λιθογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Βιέννη, άνοιξε το πρώτο εργαστήρι λιθογραφίας στην Πράγα. Ήταν καλός λιθογράφος αλλά όχι και επιχειρηματίας, και έτσι η επιχείρησή του είχε άδοξο τέλος. Το 1826, σε μια έκθεση στην Πράγα, πρόσεξε μια γύψινη μακέτα της πόλης του Παρισιού. Γοητευμένος από αυτό που είδε, αποφάσισε να κατασκευάσει μια μακέτα της Πράγας χρησιμοποιώντας χαρτόνι και λίγο ξύλο.

175254-14-museum-of-the-capital-city-of-prague-langweils-modelΠριν ξεκινήσει, όμως, αφιέρωσε πολλά χρόνια καταγράφοντας σχολαστικά και την παραμικρή λεπτομέρεια της Πράγας. Περπάτησε κάθε δρόμο της, φτιάχνοντας σκίτσα και επισημαίνοντας κτίρια, παγκάκια, υπόστεγα, αγάλματα και δέντρα στις ακριβείς τους θέσεις. Δεν παρέλειψε ούτε τα βαρέλια που είδε καταγής, τα σπασμένα παράθυρα, μια σκάλα ακουμπισμένη σε έναν τοίχο και τις στοίβες με τα ξύλα! Έπειτα από όλη αυτή την προεργασία, άρχισε να «χτίζει» την πόλη του σε κλίμακα 1:480. Για να συμπληρώνει το πενιχρό του εισόδημα, έφτιαχνε επίσης μακέτες σπιτιών διαφόρων ευγενών.

1406203273-langweil-002-webΤο 1837, προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε τον Ιούνιο του ίδιου έτους, αφήνοντας πίσω γυναίκα και πέντε κόρες. Έπειτα από τρία χρόνια, η μακέτα του βρήκε στέγη στο Πατριωτικό Μουσείο, που τώρα λέγεται Εθνικό Μουσείο. Αλλά πώς έφτασε εκεί; Το 1840, η χήρα του Λάνγκβαϊλ πρότεινε να την πουλήσει στον Αυτοκράτορα Φερδινάνδο Α΄, ο οποίος την αγόρασε και με μια γενναιόδωρη κίνηση τη δώρισε στο σημερινό εθνικό μουσείο της Τσεχίας. Χρειάστηκαν εννιά κιβώτια για να μεταφερθεί η μακέτα εκεί. Αργότερα, ένας εκπρόσωπος του Μουσείου Πόλης της Πράγας, όπου φυλάσσεται τώρα η μακέτα, δήλωσε: «Η μακέτα του Λάνγκβαϊλ εκτιθόταν στο κοινό μόνο περιστασιακά κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Το 1891, ήταν ένα από τα εκθέματα της Επετειακής Επαρχιακής Έκθεσης. Για εκείνη την περίσταση υποβλήθηκε σε δαπανηρές επισκευές . . . Το 1905, ενσωματώθηκε στη μόνιμη έκθεση του Λαπιντάριουμ του Εθνικού Μουσείου».

Πόλος Έλξης για τους Ιστορικούς

Η χάρτινη μακέτα του Λάνγκβαϊλ εξακολουθεί να κερδίζει το θαυμασμό. Έχει διαστάσεις 5,76 επί 3,24 μέτρα και είναι σφραγισμένη σε μια γυάλινη προθήκη. Πλήθος από μικροσκοπικά φωτάκια στο εσωτερικό της προθήκης τη λούζουν με φως. Η «πόλη» φαντάζει τόσο αληθινή ώστε πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι αυτό που κοιτάζεις είναι μακέτα! Το αποτέλεσμα μαρτυρεί τη σχολαστική ακρίβεια με την οποία ο Λάνγκβαϊλ έφτιαξε την καθεμιά από τις δύο χιλιάδες και πλέον μινιατούρες κτιρίων.

langweil_staromradniceΓια παράδειγμα, ο Λάνγκβαϊλ αρίθμησε τα κτίρια ένα ένα. Έφτιαξε επίσης λιθόστρωτους δρόμους στους οποίους πρόσθεσε ρείθρα και λάμπες. Αναπαρήγαγε δε με κάθε λεπτομέρεια τις εκκλησίες με τα βιτρό τους—αποτυπώνοντας ακόμα και τα κομματάκια που έλειπαν ή είχαν σπάσει. Σε κτίρια όπου ο σοβάς είχε ξεφτίσει, φρόντισε να φαίνονται τα τούβλα από κάτω. Από το σκηνικό δεν λείπει και ο ποταμός Βλτάβα που διαρρέει την Πράγα.

Σήμερα, η χάρτινη μακέτα του Λάνγκβαϊλ δεν είναι μόνο ένα ενδιαφέρον μουσειακό έκθεμα αλλά και πόλος έλξης για φιλότεχνους και για ιστορικούς που θέλουν να δουν πώς άλλαξε η Πράγα με το πέρασμα του χρόνου. Όπως είναι λογικό, υπάρχουν κομμάτια της μακέτας που διαφέρουν από τη σημερινή Πράγα λόγω της ανοικοδόμησης ή της ανακαίνισης κάποιων κτιρίων, ιδίως στην εβραϊκή συνοικία και στην Παλιά Πόλη. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, η μακέτα έχει τώρα ψηφιοποιηθεί, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να μεταφερθούν στην Πράγα του 1837 μέσω ενός διαδραστικού ηλεκτρονικού προγράμματος.

Τον Απρίλιο του 1837, ο καταπονημένος από την αρρώστια Λάνγκβαϊλ ζήτησε να τοποθετηθεί η μακέτα του στο τότε Πατριωτικό Μουσείο. Προς μεγάλη του απογοήτευση, όμως, η απάντηση ήταν αρνητική. Φανταστείτε να μπορούσε να επισκεφτεί το μουσείο σήμερα ή να «σεργιανίσει» στην αγαπημένη του Πράγα μέσα από την οθόνη ενός κομπιούτερ. Αναμφίβολα θα ένιωθε ότι οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι.

http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102012044

Σχολιάστε